Vzorová rekonstrukce pražského činžáku s novou střešní nástavbou

Pondělí, 15. Květen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Portfolio architekta a pedagoga Ladislava Lábuse je plné velmi zdařilých rekonstrukcí nejrůznější typologie a měřítka, za které získal řadu ocenění. Pod Lábusovým vedením došlo také k celkové rekonstrukci činžovního domu v pražských Dejvicích od stavitele Bílkovy vily. Dům získal původní charakter bytů i fasády. Na úrovni původní půdy pak architekt přistavěl dva nové mezonetové byty.

LÁBUS AA - Architektonický ateliér, rekonstrukce a nástavba bytového domu © AA Lábus
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Ladislav Lábus AA
Země Česká republika
Město Praha 6

Bytový dům se nachází ve velmi atraktivní lokalitě v Praze 6, v blízkosti stanice metra Hradčanská. Přes výhodnou dopravní dostupnost širšího centra ovšem zůstává ve velmi klidném, pro bydlení ideálním prostředí. Samotný dům i s bývalou konírnou ve dvoře postavil roku 1912 stavitel Antonín Hulán. Dispozičně dům sleduje rozvržení konstrukčního trojtaktu s dvojramenným schodištěm v ose dvorního traktu.

V přízemí je dispozice ovlivněna průjezdem do dvora. Původně se počítalo se dvěma byty na patro, během let bylo ovšem původní jasné dělení bytů narušeno úpravami dispozic. Rekonstrukce domu spočívala především v návratu k původnímu dispozičnímu dělení a obnově původního charakteru bytů. Na podestách schodiště byl vestavěn osobní výtah. K výrazným úpravám patří i rozšíření balkónů na dvorní fasádě. Oprava fasády pak respektovala původní členění fasády a strukturu povrchů. Fasáda byla zbavena novodobých omítek a bylo obnoveno z části poničené tvarosloví a štukové obrazce.

Nástavba domu obsahuje dva nové mezonetové byty na úrovni původní půdy. Koncept nástavby vychází z kontextu okolní zástavby a snahy ponechat střešní krajinu do ulice v „klidném“ stavu, bez vikýřů a střešních oken. Směrem do dvora si studio kladlo za cíl zhodnotit ideální podmínky orientace stavby pro funkci bydlení a vyjádřit ji adekvátním současným způsobem, otevřeností a zabydleností střešní krajiny a dvorních traktů.

Fasáda nástavby do dvora je hluboko odskočena od dvorní fasády, v podstatě je schována za stávající střešní římsou a novými terasami. Neprosklené části fasády jsou realizovány v lehkém provedení, plechovými obklady z mědi, aby se zdůraznila lehkost nástavby a její hmota se opatřila tradičními materiály s barevností používanou ve střešní krajině v okolí stavby.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org