Zahradní domek z recyklovaných materiálů šetří životní prostředí

Úterý, 5. Únor 2019 - 0:01
| Napsal: | Zdroj: Brick Award

Německému architektonickému studiu Wirth Architekten se podařilo vytvořit velmi působivý objekt za použití opravdu minimálních prostředků. Pro majitele farmy v malé německé vesničce Affinghausen navrhli jednoduchý variabilní domek, který může sloužit ke skladování dřeva, parkování traktoru i pořádání zahradních party. Většina použitých materiálů přitom ležela doslova pár metrů od pozemku.

Zahradní domek Remisenpavillon, Wirth Architekten © Christian Burmester
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Wirth Architekten
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Affinghausen
Ulice, číslo Bergstraße 48
PSČ 27257
Datum projektu 2014
Datum realizace 2015
Užitná plocha 42.00m2

Mladé architektonické studio z německých Brém, které vedou bratři Jan a Benjamin Wirthové, dostalo před pár lety jednoduché zadání: navrhnout garáž pro farmu v malé nedaleké vesničce Affinghausen. Architekti ovšem od první chvíle viděli v projektu mnohem větší příležitost. Z monofunkčního objektu proto vytvořili variabilní zahradní domek, který kromě parkování získal několik dalších funkcí.

Proč stavět ryze monofunkční stavby, když mohou mít mnohem širší využití? Víceúčelové stavby jsou šetrné jak směrem k životnímu prostředí, tak i co se týče investovaných prostředků. Není totiž nutné stavět další a další objekty, které vyžadují další a další stavební materiály a tím (nejen) přírodní zdroje.

Studio Wirth Architekten šlo ovšem v otázce šetrnosti k životnímu prostředí mnohem dále. Architekti se totiž rozhodli využít výhradně lokální stavební materiály a to navíc v recyklované podobě. Stavbu tak tvoří prakticky jen tři přírodní materiály: cihly, dřevo a beton. Cihly dokonce pocházejí ze zdí nedalekého opuštěného domu, který před několika lety zcela vyhořel, dřevo pak z několikasetletého dubu, který stál dlouhá léta po zásahu bleskem na louce klientů. Všechny materiály byly před opětovným použitím upraveny, zachovaly si však nezaměnitelnou patinu, která prozrazuje jejich stáří.

Objekt nazvaný Remisenpavillon z dálky působí jako uzavřená kostka bez oken. Až při bližším pohledu se objeví jemná práce s cihlami použitými pro obvodové stěny a další detaily. Netradičně ukládané cihly vytvářejí polopropustnou strukturu, která zajišťují přísun slunečního světla i provětrávání stavby. Dveře z masivních dubových fošen na celou výšku domku pak umožňují vjezd vozů i propojení se zahradou.

Využívání objektu závisí na ročním období – v zimě slouží k uskladnění palivového dřeva a parkování automobilů i zemědělských strojů, v létě zase jako zahradní pavilon pro grilování a večírky. Využití tradičních materiálů moderním způsobem podle slov architektů vytváří architektonické gesto demonstrující možné prolínání minulosti s přítomností.

Tento projekt byl vybrán mezi nominované projekty mezinárodní soutěžní přehlídky Winerberger Brick Award 2018, kterou pořádá největší výrobce cihel na světě, společnost Wienerberger. Soutěžní přehlídka s více než desetiletou tradicí se koná každé dva roky a oceňuje nejlepší příklady používání cihel v architektuře. Díky svému nezávislému charakteru se do soutěže mohou přihlašovat také projekty, které nevyužívají produkty společnosti Wienerberger. Přihlašování projektů do dalšího ročníku soutěže probíhá do 9. dubna 2019.