Žlutá jako oživení

Pondělí, 3. Říjen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Velkorysý obytný prostor bytu s terasou v lukrativní části Bratislavy proměnil ateliér MIMO architekti na příjemné místo k oddychu s jasným funkčním členěním. Jednoduchý a vizuálně sjednocený interiér v přírodních barvách oživují barevné kusy designového nábytku.

MIMOarchitekti, Výhľadňa pod Kolibou – foto © Jakub Jančo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Soňa Králiková, František Orth
Ateliér MIMOarchitekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Nové Mesto
PSČ 831 01
Datum realizace 2013
Užitná plocha 86.00m2
Poznámka

Foto © Jakub Jančo

O projekte

Interiér trojizbového bytu v bytovom dome na Kolibe má byť domovom pre mladých ľudí ponukajuci množstvo priestoru pre oddych a spoločne trávený čas vo veľkorysej dennej časti priestoru a rozľahlej terase s výhľadom. Dôraz pri riešení bol kladený na jasné funkčné členenie bytu, ako aj na estetickú a vizuálnu jednoduchosť celého priestoru od vstavaných nábytkových prvkov až po drobné doplnky a dekorácie a taktiež na vytvorenie dostatočného množstva úložných priestorov v nočnej i dennej časti.

Koncept, farebnosť a materiály

Materiálové a farebné riešenie bytu je postavené na kombinácií prírodnej farby dubového dreva nábytkových prvkov, podláh a stien hlavného priestoru v kombinácii s prevládajucou bielou matnou farbou stien a väčšiny nábytku. Túto jednoduchosť dopĺňa šedý obklad línie krbového priestoru a čierna farba hlavných svietidiel. Farebné akcenty oživujúce priestor sú ponechané na nábytkové solitéry v žltej farbe a výrazný starý perský koberec od babičky.

Steny ožívajú výraznou farebnosťou malieb Vila Slaminku a nábytkové prvky sú ošperkované keramickými solitérmi od štúdia si.li (Simona Janišová a Linda Viková). Priestor dotvára aj kvalitný textil - koberec v kúpeľni z ponuky Cymorka design a závesy v spálni od textilnej dizajnérky Michaely Bednárovej tvoriacej pod značkou PUOJD. Farebné a priestorové akcenty ako stolík DLM (HAY), príručný stolí Hocker (Vitra), jedálenské stoličky Masters (Kartell) a hojdacie kreslo Eames Plastic Armchair RAR do konceptu pomohol vybrať showroom KABINET.

Riešenie jednotlivých priestorov

Vo vstupnej chodbe sa nachádza vstavaná šatníková skriňa s výklenkom na sedenie. Dvierka sú v prevedení dubovej dýhy a výklenok je olemovaný konštrukciou z MDF dosiek lakovaných na bielu matnú farbu. Oproti šatníku je o stenu opreté veľké zrkadlo v masívnom čiernom drevenom ráme. Osvetlenie chodby je zabezpečené jednoduchými valcovými svietidlami bielej farby, ktoré sú použité v celom byte ako hlavné funkčné osvetlenie priestorov. Medzi chodbou a hlavnou dennou časťou je umiestnená otvorená knižnica, ktorá vytvára optický predel medzi dennou a nočnou časťou, no nepôsobí priamo ako bariéra.

Z chodby vedú dvere do pracovne, spálne, kúpľne a toalety, použité sú bezfalcové, lakované na bielu matnú farbu. Kúpeľňa a toaleta majú gresové dlažby aj obklady v jednoduchých zemitých farbách a podhľady v oboch miestnostiach sú riešené ako rošt z agátového dreva. Reagujú na drevené prvky použité v ostatných priestoroch bytu a materiálovo sa tak prelínajú.

Zjednocujúcim elementom obytných miestností je podlaha z prírodného dubu. Spálňa je rozdelená na dva funkčné celky zástenou s dreveným obkladom v prevedení z dýhy wenge na spaciu čast a šatníkovú časť. Šatníková časť je otvorená a prístupná z dvoch strán postele. Na zadnej stene je úložná zostava, ktorá je na bokoch uzavretá a v strede sú umiestnené voľné vešiakové rámy. Hlavné osvetlenie spálne ako aj šatníka je opäť riešené bielymi valcovími svietidlami prisadenými ku stropu a na vedľajšie osvetlenie sú použité závesné lampy v tvare kvapiek čiernej lesklej farby.


Hlavný priestor bytu pozostáva z priestorovo prepojených avšak funkčne jasne definovaných častí. Nachádza sa tu kuchynská, jedálenská a obyvačková zóna s krbom ako aj čitáreň s úložnou zostavou s odkladaciou policou na krbové drevo. Celému priestoru dominuje veľká pohovka s látkovým poťahom v šedej farby, orientovaná na stenu s krbom.

Obyvačková časť je obložená dreveným obkladom prechádzajúcim z podlahy. Rovnaký prvok je použitý aj pri stene jedálne. Rohový krb mierne vystupuje z roviny steny s obkladom a vytvára priestor pre úložnú časť v bielej matnej farbe, ktorá plynule pokračuje až po knižnicu deliacu chodbu od hlavných priestorov. Zjednocujúcim prvkom celej steny je šedý keramický obklad krbového výklenku, ktorý dalej prechádza do niky na ukladanie dreva a je zároveň použitý aj na povrchu skrinky pod televíziou.

Protilahlá časť hlavnej miestnosti pozostáva z kuchynského kútu s ostrovčekom a masívneho dreveného jedálenského stolu so stoličkami v troch rôznych farbách. Kuchynská linka je jasne delená na pracovnú časť, úložnú časť so spotrebičmi a ostrovček s varnou doskou. Smerom do priestoru je riešený ako policový diel čim potláča jednoznačnosť kuchynskej funkcie a navodzuje atmosféru obývacej izby. Cez veľké presklenie jedálenskej a obývacej časti vedie výstup na priestrannú terasu s výhľadom na mesto a okolitú zeleň.