MVRDV | Hlavního sídlo DnB NOR v Oslu již ve stavbě

Čtvrtek, 29. Duben 2010 - 2:00
| Napsal:
(Oslo, 17. září, 2009): Vybudováním základů do úrovni suterénu vstoupila konstrukce budovy nového ústředí DnB NOR v Norsku do své nejdůležitější fáze. Ústředí o rozměrech 80 000 metrů čtverečních je vytvořeno norským Oslo S Utvikling (OSU).

Jeho centrální budova naprojektovaná MVRDV se sedmnácti podlažími a plochou 36 500 metrů čtverečních má být dokončena v roce 2012. Pixelovitý vzhled budovy je plně přizpůsoben městskému prostředí a kombinuje efektivní a flexibilní vnitřní organizaci, založenou na pracovních entitách v malém měřítku, s množstvím specifických společných prostor, s krytým veřejným průchodem a respektem vůči městským výhledům.

V roce 2003 MRDV společně s norskými firmami Dark a a-lab vyhráli soutěž o stavební projekt na nábřeží Bjorvika. Navrhli městskou zástavbu podél Nyland Allé, Oslo Barcode, která bude vytvořena a realizována v několika fázích prostřednictvím OSU.

Mezinárodní Norská finanční instituce DnB NOR se rozhodla přesunout svých dvacet kanceláří, které jsou v současné době roztroušeny v různých částech města, na jedno místo. Pro tento účel byla stanovena lokalita Barcode. Hlavní plánovací tým byl pověřen naprojektováním tohoto konceptu v roce 2007 od OSU. Stavba se skládá ze tří budov, které mají společný suterén s promenádou o výměře 3 000 metrů čtverečních. Tato promenáda spojuje všechny tři budovy, které dohromady slouží jako banka. MVRDV bylo pověřeno naprojektováním centrální budovy a spoluzodpovědné za promenádu.

Výstavba nového centra je strategická operace, jejímž cílem je součinnost a jasná identita. Snahou bylo, aby se do stavby promítl sociální a demokratický charakter organizace a aby budova měla vynikající prostorové kvality, které by vedly k vytvoření excelentních pracovních podmínek. Struktura budovy je pojata jako ocelové lešení, které je schopné se přizpůsobovat flexibilitě, kterou se organizace vyznačuje.

Ocelová konstrukce je obalena vrstvou kamene - zajímavé řešení, které je plně v souladu s norskými ekologickými normami. Taková úprava vytváří dojem skály velmi specifického tvaru, ale stále zapadajícího do lokality Barcode. Výklenky stavby vytvářejí prostor pro růst vegetace: pozice pixelů, ze kterých je budova zdánlivě postavena, vytváří střešní zahrádky a další vnější prostory na každém podlaží.

Jednotlivá patra kanceláří se vizuálně zdají být v náklonu a zároveň přerušena na řadě míst. Takovéto uspořádání odráží městský kontext, vytváří vnější i vnitřní komunální prostory a vede k dokonalému využití denního světla. Do budovy se vstupuje krytými vchody na úrovni ulice. Stavbou vede veřejný průchod, kterým se lze dostat k centrálnímu nádraží v Oslu. Pixelovitý vzhled budovy je efektivní a zároveň nabízí značnou flexibilitu v rámci uspořádání vnitřních prostorů. Výsledkem je, že každé patro je jak unikátní, tak generické.

Vedle více než 2 000 flexibilních pracovních prostor se v budově nachází také kantýna s kapacitou 140 míst a skvělým výhledem díky svému umístění v horním patře. Dále zde najdete exekutivní salónek s výhledem na fjord, zasedací síň v centru budovy, obchodní halu patřící společnosti DnB NOR s pracovními prostory pro 250 lidí a hlavní vchod s recepcí a přístupem do vestibulu. Tyto kolektivní elementy jsou propojené stupňovitými terasami uvnitř budovy. Uspořádání umožňuje neformální setkání a komunikaci zaměstnanců.

Terasy začínají u recepce, meandrují budovou směrem vzhůru a spojují kancelářské prostory s veřejnými. Množství dřevěných schodišť a můstků umožňuje zaměstnancům pohybovat se mezi jednotlivými úrovněmi budovy, nebo dokonce vystoupat přes všech 17 podlaží až do kantýny po jedné straně budovy a sejít po straně druhé. Je tak vytvořena spojnice, která prochází celou stavbou, od přízemí až po horní patro. Tato spojnice prochází veřejnými prostorami jednotlivých podlaží. Aby se v těchto prostorách lidé cítili jako doma, je zde spousta míst vhodných ke schůzkám, a spousta prostor, kde se dá něco zakousnout. V některých místnostech se dokonce nacházejí krby. Díky spojnici jsou jednotlivé vnější terasy a střešní zahrádky lehce přístupné. Všechny tyto veřejné prostory jsou navrženy jako skleněné pixely, což umožňuje dokonalý výhled do okolí. Spojnice je klimatizována přirozenou cestou a její skleněné plochy jsou z vysoce kvalitního skla, které obstojí i v ledových norských zimách.

Jménem OSU, MVRDV spolupracuje s norskou architektonickou firmou DARK Arkitekter AS a dalšími norskými firmami z oblasti inženýringu. Vedení projektu zajišťuje norská firma Vedal Project AS. Druhá budova DnB NOR projektu je navržena společností A-lab a třetí budova společností Dark Arkitekter. Všechny projekty probíhají jako součást celkového hlavního plánu a hlavního městského plánu Barcode, prostřednictvím firem MVRDV/DARK/a-lab. DnB NOR je největší skupinou společností, které poskytují finanční služby v Norsku. Tuto skupinu tvoří DnB NOR, Vital, Nordlandsbanken, Cresco, Postbanken, DnB NORD a Carlson.

 

Přeložil Vlastibor Čermák

Klíčová slova: