Nový kampus v Singapuru jako revize klasických univerzitních budov

Úterý, 13. Červen 2017 - 0:00
| Napsal:

Přestože Thomas Heatherwick není vystudovaný architekt, v poslední době se stále více věnuje navrhování staveb. Jednu ze svých vůbec největších realizací dokončil před dvěma lety v Singapuru, kam navrhl nové výukové centrum místní univerzity. Výrazný vzhled budovy mnoho lidí popisuje jako obří pastináky.

Kampusu Technologické univerzity Nanyang v Singapuru, Thomas Heatherwick © Hufton and Crow
Fotoalbum: 

Hlavním záměrem Thomase Heatherwicka, vystudovaného produktového designéra, bylo nově uchopit klasický model univerzitních budov. Z toho důvodu se snažil o maximální podporu sociálních interakcí v rámci celého objektu. Podle Heatherwicka je totiž v informačním věku nejdůležitější částí univerzitních kampusů společenský prostor, kde se potkávají studenti se svými kolegy i profesory. Univerzitní budovy podle autora totiž přestaly hrát roli pouhých míst, kde lze získat nové informace. Současné vzdělávací prostředí má podporovat zejména spolupráci a kolektivní studium.

Na základě takového uvažování navrhl Heatherwick dvanáct organických věží, které zahrnují celkem šestapadesát oválných učeben. Jejich uspořádání rovněž podporuje koncept sdíleného prostředí, neboť záměrem bylo vyhnout se kilometrům anonymních chodeb. Věže se směrem vzhůru rozšiřují, přičemž dohromady ve svém středu utvářejí velké atrium, které lze pozorovat z vnitřních balkonů.

Věže stojí na šedesátce šikmých pilířů. Fasádu tvoří oblé betonové panely s nápadným vzorem nepravidelných vodorovných čar, které vznikly odlitím v silikonových formách. Vzhled budovy někteří připodobňují k obřím pastinákům, sami autoři ji ovšem vysvětlují vzorem vlhké hlíny.

Thomas Heatherwick vyhrál architektonickou soutěž na návrh nového kampusu Technologické univerzity Nanyang v Singapuru, přestože sám architektem není. Z toho důvodu spolupracoval s lokálním architektonickým studiem CPG. V současnosti ovšem Heatherwick pracuje na řadě dalších staveb, spolu s dánskou kanceláří BIG například na nové centrále společnosti Google.

Barevný svět architektury.