Tři stavby realizované studenty Fakulty architektury ČVUT získaly čestné uznání Grand Prix Architektů

Pátek, 30. Říjen 2020 - 0:42
| Napsal: | Zdroj: Tisková zpráva

Útulna, lávka a stožár, tři stavby realizované studenty architektury, získaly čestné uznání Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2020. Projekty vznikly v ateliéru Hlaváček – Čeněk na Fakultě architektury ČVUT. Ocenila je porota, jejímiž členy byli partnerka nizozemského studia MVRDV Fokke Moerel nebo francouzský držitel Pritzkerovy ceny Christian de Portzamparc. Vyhlášení se konalo 8. října 2020 formou online videopřenosu.

Lávka přes Hlubokou strouhu, pedagogické vedení Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk © Martin Čeněk
Fotoalbum: 

Do letošního 27. ročníku soutěže Grand Prix Architektů, jejímž organizátorem je spolek Obec architektů, bylo přihlášeno 180 staveb realizovaných v loňském roce na území České republiky. Vítěze devíti kategorií z celkem 50 finalistů vybírala mezinárodní porota. Jejími členy kromě zmíněné Fokke Moerel, která porotě předsedala, a Christiana de Portzamparcka, byli finský profesor architektury Pekka Salminen, slovenská architektka Tanja Buijs Vitkova a ředitel galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Kømen – útulna u Balvanového vodopádu, lávka přes Hlubokou strouhu a stožár s výhledem vznikly pod vedením pedagogů Fakulty architektury ČVUT Dalibora Hlaváčka a Martina Čeňka. Design-build projekty, tedy výuka formou „navrhni a postav“, umožňují studentům stavbu vymyslet i vlastníma rukama realizovat. Tato alternativa ke standardnímu vyučování má tradici na předních světových architektonických školách, na ČVUT se jí věnuje Ústav navrhování II.

Kømen – útulna u Balvanového vodopádu, pedagogické vedení Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk © Martin Čeněk

Dalibor Hlaváček a Martin Čeněk jsou za inovativní přístup k výuce architektury dlouhodobě oceňováni, naposledy za něj obdrželi zvláštní cenu v soutěži Stavba roku Středočeského kraje. Své zkušenosti z působení na Fakultě architektury ČVUT i z vlastní tvorby shrnuli v publikaci Učit (udržitelnou) architekturu, která vyšla v roce 2020.

Útulna a lávka jsou součástí několikaleté spolupráce fakulty se Správou Krkonošského národního parku, v rámci které studenti a pedagogové postavili do Krkonoš celkem pět lávek a šest nouzových přístřešků. Na stožáru do Libčic nad Vltavou pracoval ateliér Hlaváček – Čeněk se společností Skanska Reality a. s.

Porota Grand Prix Architektů ocenila, jak stavby studentů zasahují do krajiny a obohacují ji o současnou architekturu. Dan Merta vyzdvihl, že se studenti dokáží zaměřit na detail a přinášejí kvalitu, kterou česká krajina potřebuje.

Stožár s výhledem, FA ČVUT / pedagogické vedení Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk © Jan Kratochvíl

Kømen– útulna u Balvanového vodopádu 

Pedagogické vedení: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk
Autorský tým: Julie Kopecká (autorka konceptu), Anna Blažková, Erik Ebringer, Michael Košař, Michaela Křižáková 

Kømen je jednoduchý přístřešek, útočiště pro turisty před nepřízní počasí. Inspirací pro tvar bylo umístění nedaleko Balvanového vodopádu v Krkonoších, do kterého byl ještě nedávno vklíněn velký kámen. Kámen je v konceptu vnímán jako nedílná součást struktury hor, podklad, který zachytává život a v průběhu času se mění. Nepravidelná, ale kompaktní struktura útulny vytváří pocit bezpečí a úkrytu, světlé dřevo v interiéru kontrastuje s plechovým opláštěním a špatným počasím.

Kømen – útulna u Balvanového vodopádu, pedagogické vedení Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk © Martin Čeněk

Lávka přes Hlubokou strouhu

Pedagogické vedení: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk
Autorský tým: Tomáš Minarovič (autor konceptu), Michal Bílek, Jan Binter, Tereza Chvojková, Ondřej Králík, Matěj Kulhavý, Petra Lávová, Eliška Müllerová, Pavel Struhař

Lávka se nachází v Krkonoších na úbočí Stohu, v místě, kde Hlubokou strouhu překonává modrá turistická stezka, vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Klínové Boudy. Její tvar vychází z terénní konfigurace žlabu vytvořeného Hlubokou strouhou a z pohybu návštěvníků. Svou křivkou vytváří pokračování současné cesty a podporuje plynulost chůze. Podél stezky se nachází minimum míst k odpočinku. Lávka proto nabízí posezení s výhledem díky navržené lavičce, která se obrací směrem do údolí. 

 


Lávka přes Hlubokou strouhu, pedagogické vedení Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk © Martin Čeněk

Stožár s výhledem

Pedagogické vedení: Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk
Autorský tým: Kristýna Rejsková (autorka konceptu), Tereza Čechová, Adam Hofman, Filip Hutera, Lenka Lenčéšová, Jana Sedlická, Sylvie Tesková, Kryštof Vicherek, Anna Vopařilová

Stožár s výhledem je drobná intervence v krajině. Nachází se v Libčicích nad Vltavou, v místě budoucího parku Na Cihelce. Je iniciačním bodem, zásahem, který má pozvednout význam místa, prvním stavebním počinem v území, které se má v budoucnu ze zanedbaného místa změnit na park.


Stožár s výhledem, FA ČVUT / pedagogické vedení Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk © Jan Kratochvíl