Rodinný dům z 50. let proměnili němečtí architekti na vlastní ateliér

Pátek, 10. Duben 2020 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Původní dům v malém bavorském městečku dostal před několika lety zcela novou fasádu, funkci i uživatele. Nově se v něm totiž usídlilo architektonické studio [lu:p] Architektur, které navrhlo kompletní přestavbu domu, čímž získal výrazně minimalistickou tvář.

Přestavba rodinného domu na vlastní architektonický ateliér, [lu:p] Architektur © Ralf D. Bischoff
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér [lu:p] Architektur
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Grub am Forst
Datum realizace 2006
Užitná plocha 181.00m2

„Odvaha k neobyčejnosti“ vítá heslo na webových stránkách ateliéru [lu:p] Architektur, příznačně umístěné v popředí fotografie sídla těchto německých architektů. Nutno přiznat, že jistou snahu o odlišnost tento objekt opravdu má, ač na sebe nijak násilně neupozorňuje. Na svém pozemku uprostřed rezidenční zástavby malé bavorské obce Grub am Forst stojí klidně, obklopen zahradami a pohodou rodinného života. Mezi zástupem stejnorodě vyhlížejících rodinných domů v okolí však vyniká právě pro svou materiálovou střízlivost a minimalistické pojetí. 

Vždycky ale takový nebyl. Svou nynější podobu získal až po padesáti letech své existence, kdy si jej na paškál vzalo právě zmíněné studio [lu:p] Architektur, které původní dům v roce 2006 přestavělo a proměnilo na svůj ateliér. Dřívější pokoje se tak proměnily na kanceláře a jednací místnosti a na minulý život domu upomínají pouze ocelové stropní nosníky nebo dřevěné trámy místy vystupující ze zářivě bílých stěn. S nimi architekti sladili i nově vložené prvky, jako například černé ocelové schodiště, které v podobě subtilních stupnic jako by levitovalo při jedné ze stěn ateliéru. 


Přestavba rodinného domu na vlastní architektonický ateliér, [lu:p] Architektur © Ralf D. Bischoff

Celý interiér působí díky jednotné materiálové i barevné paletě kompaktně, prostorně a vzdušně, na čemž má výraznou zásluhu také množství denního světla, které prostupuje napříč místnostmi. Světlo představuje v případě tohoto projektu prakticky jeden z nejpodstatnějších architektonických prvků, neboť dotváří atmosféru v domě, propojuje místnosti v plynulý celek a v neposlední řadě samozřejmě přispívá k příjemnému pobytu v domě. Do interiéru vstupuje snad ze všech možných stran, za zmínku ale stojí zejména uplatnění dvojitých střešních oken DUO od firmy VELUX, která se v projektu objevují hned třikrát, přičemž jsou navržena tak, aby byla schopna objekt dobře prosvětlit i napříč dvěma podlažími. Schopnost prvku umístit dvě okna i pouhých 10 centimetrů od sebe nabídla architektům možnost vytvořit větší prosklené plochy a docílit tak pomocí střešních oken dobrého prosvětlení interiéru, aniž by museli nadbytečně zasáhovat do celistvé roviny střechy. 


Přestavba rodinného domu na vlastní architektonický ateliér, [lu:p] Architektur © Ralf D. Bischoff

Kompaktnost hraje u sídla [lu:p] Architektur více než důležitou roli. Stejně jako v interiéru se výrazně uplatňuje také v exteriérovém provedení domu. Fasádu totiž architekti spojili se střechou a kromě nízké části soklu dům ze všech stran obalili do horizontálně kladených trámů z hoblovaného modřínu. Dům pozbyl častého přesahu střechy, místo něhož získal již zmiňovaný minimalistický vzhled, jehož je docíleno za pomoci skutečně minimálního množství prvků.


Přestavba rodinného domu na vlastní architektonický ateliér, [lu:p] Architektur © Ralf D. Bischoff


Přestavba rodinného domu na vlastní architektonický ateliér, [lu:p] Architektur © Ralf D. Bischoff