Architektura / interiér

Architektova dílna. Experimentální prostor ve starém hangáru

Současné prolínání uměleckých oborů je živnou půdou pro neotřelé návrhy a instalace. Jednou takovou je projekt IN od kanadského architekta Jeana Vervilleho.

EARCH.CZ , 15. 12. 2017

Architekt prezentuje tento hybrid pomocí architektonických intervencí, které umožňují propojit vlastní zkušenosti do smyslového a prostorového experimentu. Návštěvník tedy musí „přeměnit fyzické meze prostoru v iluzorní abstrakci formy a vytvořit architekturu, která je odtělesněná od své funkce i materiálu“.

V roce 2017 realizoval architekt projekt IN 1 2 3 – tři instalace kombinující umění, architekturu a domáckost. Tyto intimní prostory představují vesmíry, v nichž se navzájem proměňuje osoba obyvatele a designéra. Architekt vstupuje do svých instalací zajímavým fotografickým konceptem, v němž přítomnost alegorické postavy představuje nový způsob hodnocení architektury.

IN 1

Projekt IN 1 umožňuje architektovi Jean Vervillemu konfrontovat vlastní úvahy o vnímání prostoru pomocí modelu v lidském měřítku. Architekt vložil instalaci do stávající budovy, starého hangáru postaveném na konci zahrady své rezidence. Stejně jako ruská matrjoška, je i model součástí stříbrné kůlny a nabízí několik architektonických zážitků v jednom. Pro konstrukci i výrobu architekt upřednostnil průzkum in situ, kde si vytvořil téměř matematický vztah mezi prostorem a svým tělem. Funkce vyplynula naprosto přirozeně - všestranný prostor tvoření, architektova dílna. Jean Verville navrhuje tři rozdílné prostory na dvou úrovních. Část objemu zaplňuje zavěšený box, který nemá žádný viditelný přístup.

Celý interiér tvoří OSB desky doplněné černým nábytkem. Jednota materiálu, který má zároveň velmi nepravidelný vzor, zakrývá modulární rám, stejně jako nerovnosti stěn původního hangáru. Sochařský efekt a až znepokojující jednoduchost odhaluje útočiště, které je i přes ostrost formy svým způsobem útulné. Tato architektonická instalace nabízí pohled na osobní vesmír, který se sám otáčí, aby vedl k paralelnímu, posunutému a tajnému světu - studiu architekta Jean Vervilleho.

Architekt

Jean Verville představuje diverzifikovanou podobu architektury, instalace a scénografie. Architektův zájem spočívá v možnostech hybridizace mezi uměním a architekturou a jejich vlivu na proces tvorby architektury. Série výzkumných pobytů v Japonsku, zaměřených na "Projekty uměleckých děl", ho vedla k úvahám o umělecké zkušenosti v architektuře, kterou absolvoval jako součást svého doktorského studijního programu v oboru umění a praxe na univerzitě v Quebeku v Montrealu. V roce 2016 se Verville připojil k univerzitní výuce, kromě své architektonické praxe a výzkumu.

Klíčová slova:

Kanada instalace umění design

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři