Architektura / občanské stavby

Inteligentní kancelářská budova

Tato nová veřejná budova v jihofrancouzském Lyonu se vyznačuje otočnými měděnými žaluziemi v hloubi svých fasád, kde řídí solární zisky a optimalizují přirozené osvětlení.

Chris Hodson , 9. 5. 2013

Budova prefektury Rhône je správním centrem regionu Rhône, s vysokými nároky na přítomnost veřejnosti. Nahrazuje původní budovu na rohovém pozemku v centru třetího okrsku Lyonu, hlavního města prefektury. Návrh jejího tvaru je jednoduchý, se šesti podlažími, zpět odsazenou střešní nástavbou a dvoupodlažním podsklepením.

Části, pokryté mědí

Obě hlavní fasády jsou formovány jako odlišné, mědí pokryté části, zarovnané na obou stranách s domovními bloky s typickými podkrovními střechami. Části jsou na západní frontě odděleny vloženým pláštěm ze zavěšené síťoviny z nerezové oceli, dosahující až k podkroví a označující vchod do budovy. Měď byla pro architekta první volbou, hovořila pro ni její ekologičnost a dlouhověkost. Neprůhledný plášť, celý z předoxidované mědi, byl zvolen pro svou pravidelnější hnědou barvu oproti "přirozeně dokončenému" materiálu.

Určujícími vnějšími rysy nové budovy jsou vertikální žaluzie, pokryté perforovanou předoxidovanou mědí. Ve spojení se zavěšenou síťovinou z nerezové oceli na úrovni ulice umožňuje perforovaná měď transparentnost - ale fasády také oživuje motorizované, natáčecí uspořádání žaluzií. Toto uspořádání stínících žaluzií umožňuje přímou reakci na vnější podmínky, řízení solárních zisků a oslnění při zachování maximálního potenciálu pronikání denního světla do budovy. Jde o plně udržitelnou strategii, jak z hlediska vlivu na životní prostředí, tak výběrem materiálů.

Řízení životního prostředí pomocí mědi

Vnější měděné okenice se otáčejí centrálně ve skupinách pomocí elektromotorů, což v kombinaci s otevíratelnými okny pro větrání umožňuje dobrou lokální reakci na vnější podmínky. I zavřené okenice umožňují vnikání filtrovaného přirozeného světla do budovy, a v noci transformují vnitřní osvětlení stavby při pohledu zvenku. Čistě architektonický vliv designu lze srovnat s novými fasádami před instalací stínících žaluzií.

  • Ateliér: GARBIT & BLONDEAU
  • Země: Francie
  • Město: Lyon
  • Ulice, číslo: rue Molière, 97
  • PSČ: 69003
  • GPS souřadnice: Latitude: 45.7619
    Longitude: 4.84361
  • Realizace: 2011
  • vlastník budovy: MINISTERE DE L'INTERIEUR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři