Architektura / interiér

Ateliér KOGAA otevřel kanceláře na střeše parkovacího domu výhledům na Brno

Parkovací dům Rozmarýn u Moravského náměstí v centru Brna prošel před několika lety rekonstrukcí. Jeho původní funkce zůstala zachována, horní čtyři podlaží ale nově zaujímají kancelářské prostory. Návrhu toho nejvyššího patra se ujal lokální architektonický ateliér KOGAA, který v konceptu pracoval především s jedinečnými výhledy na město.

EARCH.CZ , 5. 10. 2021

Výhled – stěžejní bod návrhu

„Zadáním investora bylo navrhnout prostor korespondující s pracovním tokem společnosti. Prostor měl zůstat otevřený, ale zároveň měl dokázat zachovat soukromí – byl zde kladen důraz zejména na vysokou zvukovou izolaci pro uchování důležitých interních informací,“ říká architekta Alexandra Georgescu z architektonického studia KOGAA, která se na návrhu podílela.

Podle Georgescu hrál při návrhu pracovních prostor důležitou roli fascinující výhled na město. „Každý prostor navrhujeme v závislosti na jeho přirozeném nastavení. V tomto případě, vzhledem k umístění v nejvyšším patře budovy, jsou výhledy nejdůležitějším prvkem a staly se hlavní inspirací pro návrh kanceláří. Prostoru jsme se snažili zachovat maximální vzdušnost a přirozené denní světlo,“ vysvětluje architektka.

KOGAA-Kreston

Vzdušný interiér s industriálními prvky

Vstup do kancelářských prostor uvozuje recepce. Hned za ni situovali architekti dvě menší zasedací místnosti opticky propojené se vstupní halou prosklenými stěnami. Zázemí se šatnou, archivem a sdíleným kuchyňským koutem a jídelnou odděluje od hlavního vstupního prostoru kovová klec, která plní účel částečného vizuálního předělu. Industriální ráz interiéru oživují rostliny umístěné na kovových zástěnách.

Uvítací prostor pak doplňuje velká zasedací místnost a menší prostory pro neformální jednání a brainstorming. Kancelářskou plochu obklopující jádro budovy člení dvojité skleněné příčky spolu se systémy dřevěných úložných stěn, které vytvářejí polosoukromé prostory. Další úložné prvky jsou vytvořeny ze speciálního systému z dílny Top Office, kdy jsou jednotlivé skříně skládány na sebe, nebo zavěšeny, což společně se stoly na drátěné podnoži podporuje záměr architektů vytvořit vzdušné prostředí.

KOGAA-Kreston

Bez příkras

„V celém interiéru se prolíná kombinace základních materiálů – sklo, dřevo, kov a beton. Pokud bylo možné, vše zůstalo ve své holé, syrové podobě. Pozornost i výdaje byly věnovány spíše praktickému využití prostorů, než na dekorativní povrchy,“ popisuje architekta Georgescu. Její slova potvrzuje skutečnost, že v chodbách a dalších společných prostorech přiznali autoři otevřený pohled na rozvody vzduchotechniky a kabeláží.

Detaily v harmonii s celkem

Prostory kanceláří jsou vybavené dveřmi materiálově i vzhledově korespondujícími s ostatními interiérovými prvky. Pro dřevěná i celoskleněná dveřní křídla pak architekti zvolili kování z dílny českého výrobce M&T. „Naším záměrem bylo, aby kování svým tvarem i vzhledem odpovídalo designu celého prostoru kanceláří. Volba proto padla na kliky MINIMAL a MAXIMAL od M&T, které se nejlépe hodily k přímým liniím interiéru,“ přibližuje architekta Alexandra Georgescu.

„Pro tento projekt byly zvoleny různé prvky z řad kování MINIMAL a MAXIMAL, které vycházejí ze stejného konceptu a mají téměř shodný design. Odlišuje je schopnost kování MAXIMAL nést ve své pohledové ploše výplň z nejrůznějších materiálů,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování. „Předností obou řad je, že se jedná o ucelené kolekce, ve kterých lze najít ve stejném designu a mnoha barevných provedeních produkty pro všechny typy dveří – jak madla a mušle pro posuvné dveře, tak i kliky pro otočné dřevěné i celoskleněné dveře. A to bylo pro tyto kancelářské prostory stěžejní,“ dodává Ulich.

KOGAA-KrestonFoto: EARCH

KOGAA, Kanceláře Kreston. Foto © Lukáš Pelech pro M&T

Celý koncept kanceláří Kreston A&CE Group doplňuje terasa o rozloze 300 m², která ještě umocňuje dojem z panoramatických brněnských výhledů. Pracovníkům skýtá venkovní BBQ zónu, různé konferenční a relaxační prostory i zahradu. „Vynikající spolupráce a komunikace s klientem a nejlepšími odborníky ve svých oborech přinesla úspěšný projekt,“ uzavírá spokojeně architekta Georgescu z architektonického ateliéru KOGAA.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 5. 10. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

M&T kliky interiér kanceláře KOGAA Brno

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři