Architektura /

Boleslav neví, jak zachovat vykopávky ze Staroměstského náměstí

Mladá Boleslav - Vedení Mladé Boleslavi hledá řešení, jak zachovat archeologické nálezy ze Staroměstského náměstí. Byly objeveny v uplynulých týdnech v místě, kde má být v budoucnu podzemní parkovací dům. K jejich původu a stáří se ještě budou vyjadřovat odborníci. Město však chce zachovat alespoň část z nich i v případě, že by nálezy nebyly označeny za mimořádně cenné, řekl ČTK primátor Raduan Nwelati.

Česká tisková kancelář , 7. 12. 2009

Vedení města nyní čeká rozhodování, zda archeologické nálezy alespoň částečně zachovat a přesto parkovací dům pod zemí postavit, případně zda nálezy zachovat v celém rozsahu a podzemní parkování nestavět.

Možnost, že by nálezy nebyly zachovány vůbec, už zřejmě není aktuální. "Byl bych velmi rád, kdyby tyto vykopávky zůstaly přístupné veřejnosti, protože si myslím, že to je zajímavost, která by mohla přispět k oživění této lokality," podotkl primátor. Město by tak chtělo, aby v části Staroměstského náměstí vznikly cestičky, různé mostky a podobně. Zatím je ale vše v rovině úvah, záleží na názoru odborníků.

K osudu vykopávek se mohou vyjádřit také obyvatelé Boleslavi na městském webu. Do pátečního večera této možnosti využilo asi 3000 lidí. Více než polovina z nich si přeje zachovat nálezy v celém rozsahu, 43 procent lidí by bylo pro částečné zachování a navázání na parkovací dům. Vedení města však upozorňuje na to, že výsledky ankety na webu ho sie zajímají, jsou ale vždy jen jedním z podpůrných hledisek pro konečné rozhodování.

Parkovací dům má být součástí rekonstrukce velké části Staroměstského náměstí, jež má začít na začátku příštího roku. Nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele projektu. "Ve čtvrtek zasedala mimořádná rada, která řešila již částečně tuto soutěž. Předpokládám, že 10. prosince na řádné radě města proběhne konečné rozhodnutí o výběru zhotovitele," dodal primátor.

mtj snm

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři