Trafajda, RFF: Interiér ožil novým duchem a působivá instalace různých typů světel vytváří na malém intimním prostoru elektrizující náboj Foto: Jiří Rokoský
Architektura / industriální a technické stavby

Bydlení na deseti metrech čtverečních. Malou opuštěnou trafačku na Vysočině přestavěli na nevšední ubytování

Při pohledu na vysloužilou a dlouhou dobu opuštěnou trafostanici v Lipnici nad Sázavou by ještě před pár lety jen málokdo dokázal rozpoznat její potenciál. Trafajda, jak ji autoři nazvali, má uvnitř pouhých deset metrů čtverečních – i přesto se však do ní podařilo vměstnat kuchyň, ložnici a koupelnu.

EARCH.CZ , 3. 7. 2023

"Ty jo, taková chuděra. Chátrá tu, kdo ví jak dlouho, a přitom je na tak parádním místě. A z té terasy bude super výhled! Počkat, jak z terasy. Vždyť to je střecha. To musíme koupit, zachránit a dát jí nový smysl,“ píše o svém prvním kontaktu se stavbou jeden z autorů konverze Jiří Rokoský ze společnosti RFF. Ten na ni narazil jednoho dne úplnou náhodou, když kvůli uzávěrce silnice v Lipnicí nad Sázavou náhodou projížděl kolem, jinudy, než mívá ve zvyku.

A jak se později ukázalo, bylo to vlastně štěstí. Později autor dohledal, že stavba pochází už z roku 1913 a že byla součástí linky vysokého napětí elektrárny v Okrouhlici. K trafostanici byla někdy v 50. letech přistavena zadní loď, ale jak se zdá, nedlouho na to byla opuštěna a určena k demolici. Podobné industriální stavby malého měřítka jsou ovšem nesmírně cenné, jelikož jich bylo na našem území už spoustu odstraněno. Trafajda je naštěstí od roku 1988 chráněna jako industriální dědictví.

Rekonverze

Brzy se tedy zrodila myšlenka proměnit tuto industriální stavbu v nevšední ubytování. Společnost RFF se brzy propojila s tehdejší majitelkou objektu. Úkol, před kterým autoři návrhu stáli, bylo navrátit exteriéru stavby zašlý lesk a původní šmrnc, zároveň však se změnou funkcí uvnitř proměnit interiér stavby. Autoři tak začali pátrat po dobové dokumentaci stavby, původních plánech a především fotodokumentaci, aby zjistili, jak stavba vypadala, když sloužila svému původnímu účelu a jaký měla odstín.

Foto: Dle pohlednic se podařilo dohledat, že původní barva byla bílá.

„Dle pohlednic, které se nám podařilo koupit přes bazary, jsme zjistili, že původní barva byla bílá. Takže jsme od začátku věděli, že ji musíme vrátit bílou fasádu, kterou už za ty desítky let zcela ztratila,“ dodává Jiří Rokoský.

Překvapení uvnitř

Umístit koupelnu, ložnici, kuchyň a terasu do prostoru o rozměrech pouhých 10 metrů čtverečních bylo velkou výzvou. Ale povedlo se. Interiér ožil novým duchem a působivá instalace různých typů světel vytváří na malém intimním prostoru elektrizující náboj, odkazující k původní funkci. To vše s romantickým výhledem do krajiny Vysočiny a na blízký hrad Lipnice nad Sázavou. Nedaleko Trafajdy se navíc nachází hospoda U České koruny, kam chodil na pivo sám Jaroslav Hašek, genius loci místa se tak zdá být opravdu silný.

Foto: Interiér ožil novým duchem a působivá instalace různých typů světel vytváří na malém intimním prostoru elektrizující náboj

„Uvnitř Trafajdy se dostanete do úplně jiné dimenze. Kolemjdoucí, kteří chtěli v průběhu záchrany nahlédnout, byli doslova v šoku z toho, co spatřili. Nikdo nechápal, že je něco takového možné, a chválili nás za skvělý nápad a pečlivé provedení,“ uzavírají autoři.

  • Autoři: Jiří Rokoský
  • Spolupráce: Libor Voplakal, Tomáš Voplakal, Jana Chwaszcz
  • Země: Česká republika
  • Město: Lipnice nad Sázavou
  • Realizace: 2022

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři