Ateliér Laplan proměnil bývalou trafostanici v moravském Vyškově na kanceláře a byt Foto: Martin Zeman
Architektura / industriální a technické stavby

Německou trafostanici na Moravě z druhé světové přeměnili architekti na bydlení s ateliérem

V moravském Vyškově můžete narazit na jednu nevšední realizaci. Místní vysloužilá trafostanice prošla krásnou konverzí pod taktovkou architektů ze studia Laplan, kteří si v ní zřídili vlastní kanceláře a přidali navíc malý byt.

EARCH.CZ , 30. 1. 2023

Technická stavba stojí na vyškovském kopci Kozí Horka už od druhé světové války, kdy ji tady vystavěl Wehrmacht po zmocnění se nedalekého vojenského areálu. Svému původnímu účelu sloužila až do konce minulého století, kdy ji armáda odstavila z provozu. Od té doby trafostanice chátrala.

Její nová kapitola se začala rodit kolem roku 2013, kdy architekti z brněnského ateliéru Laplan společně s majitelem objektu zahájili diskuze o možnostech konverze. Aby mohla trafostanice pojmout kanceláře a malý byt, bylo zapotřebí velkých stavebních úprav především uvnitř původně dvoupodlažní stavby.

Pro zajištění optimální světlé výšky muselo dojít k vybourání těžkého železobetonového stropu a následnému vložení dvojice nových stropních konstrukcí z oceli – kanceláře totiž zaujímají spodní dvě patra, horní podlaží patří bytové jednotce s novým malým balkonem, odkud je po původním ocelovém schodiště přístupná také střecha s výhledy do kraje. Veškeré nové konstrukce jsou sjednoceny černým nátěrem.

Foto: Kanceláře vynikají minimalitickým řešením s čistými bílými plochami

Pro architekty bylo od samého začátku důležité, aby si utilitární stavba uchovala svou původní podobu v co největším rozsahu. Proto po jejím zateplení nechali fasády stavby obložit po vzoru originálního řešení raženými cihlovými pásky Klinker Centrum s charakteristickou rustikální strukturou, které působí jako ručně vyráběné. Hmotu trafostanice výrazně nenarušily ani vnitřní stavební úpravy. „Nová okna jsou umístěna tak, aby si stavba ponechala svůj ráz i měřítko. Při pohledu zvenku tak není patrné členění na tři podlaží,“ vysvětlují autoři návrhu.

Foto: Horní podlaží bývalé trafostanice patří malé bytové jednotce s novým balkonem

Pokud jde o interiéry, kanceláře vynikají minimalistickým řešením s čistými bílými plochami, které kontrastují s přiznanými ocelovými stropními nosníky a tmavým vlnitým plechem – tedy prvky, které zpřítomňují technický charakter objektu. Interiér bytu pak doplňuje dřevo pro zútulnění prostoru.

Foto: Pro architekty bylo zásadní zachovat původní charakter stavby, proto ji "oblékli" do ražených cihlových pásků po vzoru originálního řešení

Na kancelář v přízemí architekti navázali dřevěnou vstupní terasou pro zajištění přímého kontaktu mezi interiérem a exteriérem. „Postupně by měla zahrada znovu ‚kontrolovaně‘ zarůst a trafostanice by se tak vrátila zpátky do své původní polohy – sama stárnoucí v zeleni u křižovatky a shlížející dolů na pole, lesy i město,“ dodávají architekti.

  • Ateliér: Laplan
  • Země: Česká republika
  • Město: Vyškov
  • Zastavěná plocha: 120 m²
  • Projekt: 2014
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři