Architektura / rodinné domy

CEMEX BETONOVÝ DŮM - tým 20

Projekt týmu 20 ve složení Táňa Sojáková na kontroverzní téma Masarykovy čtvrti v pražské části Troja.

Táňa Sojáková , 14. 11. 2011

 KONCEPT DOMU V ZAHRADĚ

Projekt prezentuje koncept domu, který může být modifikován při jistém zachování základních principů domu. Může tak vzniknout celá čtvrt, která nebude unifikovaným sídlištěm, ale harmonickým celkem. Z návrhu lze odvodit několik variant domu, především co se týče jeho velikosti. Zde je prezentována nejmenší varianta domu pro 2 osoby.

HLAVNÍ PRINCIPY DOMU // Dům je součástí zahrady. V jejím těsném spojení. Cílem návrhu bylo vnímání zahrady v každém okamžiku pobytu v domě >> vizuální spojení skrz naskrz domem. Všechna okna a vnitřní skleněné dveře umožňují průhledy z jedné části zahrady do druhé. // Stupňování jednotlivých úrovní domu sleduje spád terénu. // Obytný prostor je situován na opačném konci od vstupu >> okamžik překvapení - výhled do krajiny. Ostatní pokoje jsou orientovány do zahrady na západní stranu. // Z exterieru je dům definován dvěmi deskami mezi kterými jsou dekorované stěny. Materiálem fasády je pohledový beton (hladký+strukturovaný). // Obytné místnosti jsou orientovány primárně na jih a západ.

DISPOZICE

Do domu vstupujeme ze severu přes filtr zádveří. V blízkosti vchodu je koupelna a WC. Dále na chodbě je umístěna ložnice a v závěru chodby se otevírá velký obytný prostor s výhledem do zahrady i na Prahu. Výškový rozdíl obytného prostoru oproti vstupu je 2,20m.

KONSTRUKCE

Nosná konstrukce je stěnový systém. Obvodové stěny tvoří betonový sendvič ( 12cm nosná betonová stěna + 12cm tepelná izolace + 8cm pohledový fasádní beton). Desky vymezující horizontální konstrukci jsou z prosvětleného betonu. Stěny vyplňující prostor mezi nimi jsou z tmavšího strukturovaného betonu. Vnitřní příčky jsou taktéž z betonu. Střechu tvoří železobetonová konstrukce. Na ní je vegetační střecha ve spádu 18%. Sloupky terasy jsou betonové. Vodorovné trámy terasy jsou ze dřeva. Dveře jsou průhledné a průsvitné. Koupelnové okno je průsvitné.

Ochrana před slunečním zářením

Proti přehřívání domu pomáhá vegetační střecha a terasa, která bude v teplých měsících zarostena popínavými rostlinami. Bude tak vytvářet příjemné klima jak na terase, tak v obytném prostoru.

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ

Navrhujeme zachovat stávající parcelaci pozemků. A to především z důvodu vlastnických vztahů a celkové reálnosti projektu. Zároveň ale považujeme za vhodnou výměnu pozemků náležících hl. m. Praze v severní části za soukromé pozemky v západní části, tak aby se udržela kompaktnost výstavby. Důležité je také zachování hlavních tras a otevřenost celé krajiny. Projekt by měl vést také k pozvednutí úrovně veřejného prostoru. Nezbytné je stanovení regulace v území.

NÁVRH REGULACE PRO MASARYKOVU ČTVRŤ

// Čistě obytná čtvrť. // Maximální výška domu dvě nadzemní podlaží. // Maximální zastavěná plocha pozemku 15%. // Maximální zachování původních vegetačních ploch. // Koncept bydlení v zahradě. // Fasády by neměly být z reflexivních materiálů, neměly by narušovat panorama Troji. Nejlépe přírodní tóny barev. Doporučení vegetativní střechy. // Parkování podél ulic. // Nízké, pokud možno co nejvíce transparentní oplocení pozemků.

 Podpořte své favority i v hlasování na Facebooku zde!

Foto: eArch

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři