Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Cena Petra Parléře 2012 - 1. místo

Vítězem a držitelem Ceny Petra Parléře 2012 se stal tým Ing. Marie Hlavaté, jejichž návrh obnovy náměstí ve Valašských Kloboukách přesvědčil porotu svým civilním a přiměřeným řešením, které citlivě navazuje na poetiku místa.

EARCH.CZ , 1. 2. 2013

Umístění v soutěži

1. cena: CENA PETRA PARLÉŘE 2012ve výši 140 000 KčNávrh č. 5Téma: Valašské Klobouky - Rekonstrukce Masarykova náměstíAutoři: Ing. Marie Hlavatá, Ing. arch. Josef Hlavatý, Ing. arch. Lenka Hlavatá

ŠIRŠÍ VZTAHY, URBANISTICKÉ VAZBY

Město Valašské Klobouky, jehož minulost sahá až do 14. století, leží na pomezí Bílých Karpat a Vizovických vrchů v severní části Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. V jádru města se nachází historické Masarykovo náměstí.

Náměstí leží ve svažitém terénu, postupně stoupajícím od jihovýchodu k severozápadu. Nejvýše položená, severozápadní, část náměstí nabízí nádherné výhledy na panorama vrchů Bílých Karpat. Bohatá historie města je zaznamenána v prvcích drobné architektury, jejichž většina se nachází právě v této části náměstí (kašna, socha sv. Jana Nepomuckého, pranýř a památník obětem násilí 1948 - 1989).

Hlavní dopravní tepnou procházející náměstím je obousměrná komunikace umístěná na jižní straně, která slouží pro průjezd automobilů a autobusů. V současné době je téměř celá horní část náměstí využita k parkování automobilů a k průjezdu autobusové dopravy. Naším záměrem je navrátit tuto nejcennější plochu náměstí zpět chodcům a obnovit původní funkci náměstí jakožto místa setkávání a centra společenského a kulturního života. Dalším problémem je rozdrobenost náměstí na několik nesourodých podprostorů. Tento problém řešíme novou sjednocující dlažbou a pravidelně vysázeným stromořadím po obvodu náměstí.

Autobusové nádraží s požadovanými 8 zastávkami ponecháváme ve spodní části náměstí a racionalizujeme příjezdové a odjezdové komunikace. Podél západní a severní strany náměstí navrhujeme jednosměrnou komunikaci s podélnými parkovacími stáními. Většina parkovacích stání bude přesunuta za Kulturní dům Klobučan, kde bude k dispozici zhruba 85 stání.

ZÁKLADNÍ PRINCIPY NAVRHOVANÉHO ŘEŠENÍ, ZDŮVODNĚNÍ A ZHODNOCENÍ PŘÍNOSU ŘEŠENÍ

Doplnění městské struktury

Doplňujeme stávající městskou strukturu hmotami nových objektů. V prostoru u kostela Povýšení sv. Kříže zpevňujeme urbanistickou strukturu vložením tří nových objektů. Do středu náměstí vracíme hmotu čekárny autobusového nádraží. Tato budova bude menšího objemu a bude uzavírat spodní část špalíčku. V exponované pozici v západním rohu náměstí uzavíráme kompozici novostavbou vyhlídkové věže a informačního centra.

Racionalizace dopravního řešení

Většinu plochy náměstí zabírá v současné době stávající organizace dopravy. Téměř celá část horního náměstí slouží jako plocha pro parkovací stání. Hlavním bodem našeho návrhu je uvolnění cenných ploch této části a odstranění průjezdné diagonální komunikace pro autobusy. Tím dojde k uvolnění náměstí a jeho navrácení pěšímu provozu. Navrhujeme vytvoření jednosměrné komunikace s podélnými parkovacími stáními pro automobilový provoz podél západní a severní strany náměstí. Dále navrhujeme vytvoření cca 85 nových parkovacích míst v prostoru za Kulturním domem Klobučan, kde se v současnosti nachází přízemní budova bez valné architektonické hodnoty. Autobusové nádraží s požadovanými 8 zastávkami umisťujeme do jihovýchodní části náměstí.

Uvolněné plochy horního náměstí mohou v budoucnu sloužit pro konání nejrůznějších společenských a kulturních akcí, kterými je mimo jiné Valašský mikulášský jarmek, Klobucké hody, živý betlém a Klobucké hospodářské trhy. Zároveň je možno v této části umístit dočasné pódium pro konání kulturních akcí.

Diagonála výškových dominant (Hotel ‘‘U Slunce”, Městské muzeum, Vyhlídková věž)

Stavby ležící na diagonále spojující východní a západní roh náměstí umocňují topografii terénu, který graduje směrem k západu. Věž se tak stává přirozeným vyvrcholením této gradace a poskytuje jedinečné výhledy na město a panorama vrchů Bílých Karpat.

Materiálové řešení

Na náměstí se nachází řada prvků připomínající historii města Valašské Klobouky - mariánský sloup, kašna, socha sv. Jana Nepomuckého, pranýř, památník obětem násilí 1948-1989 a památník československé vzájemnosti. Prvky jsou nepravidelně rozmístěny po celé ploše náměstí. Navrhujeme novou žulovou dlažbu hnědých odstínů v hlavní ploše náměstí, která sjednotí celý prostor a zároveň přitáhne pozornost návštěvníků k těmto důležitým prvkům. Komunikace po obvodu a chodníky podél budov budou opatřeny novou žulovou dlažbou v šedých odstínech. Tak bude barevně odlišena funkční nápň náměstí.

Podobně bude řešena i dlažba v okolí kostela Povýšení sv. Kříže, kde bude užito sjednocující dlažby v hnědých odstínech v bezprostřední blízkosti kostela. Tato dlažba bude stejně jako dlažba na náměstí obsahovat všechny důležité prvky nacházející se v okolí kostela.

V prostoru Zákostelí navrhujeme klidový odpočinkový prostor, který může v budoucnu sloužit pro dočasné výstavy či řezbářské workshopy. Cesta spojující náměstí s prostorem kolem kostela bude opatřena žulovou dlažbou v šedých odstínech. Stejná dlažba se nachází i po obvodě náměstí a u kostela. Tím dojde k propojení těchto dvou prostorů. V prostoru Zákostelí je dále navržena odpočinková část, jež bude mít matový povrch.

Zeleň a mobiliář

Stávající stromy nacházející se v okolí špalíčku mají odlišnou velikost, stáří i kondici a jejich umístění působí náhodným, neuspořádaným dojmem. Vzhledem k této skutečnosti a dále k faktu, že žádný ze stromů není chráněný, navrhujeme většinu těchto stromů v hlavní ploše náměstí odstranit. Zachováváme pouze tři vzrostlé stromy v prostoru před budovou spořitelny.

Návrh dále počítá s nahrazením stávajících stromů po obvodě náměstí, jejichž současné umístění nevyhovuje nové organizaci dopravy. Dřevo ze stávajících stromů bude použito k výrobě nových laviček. Kmeny budou tesařsky opracovány. Původní stromy tak zůstanou i nadále součástí náměstí, tentokrát v podobě laviček. Nové stromy budou vysázeny po obvodě náměstí v pravidelných úsecích a jejich umístění bude vycházet z návrhu dopravního řešení.

Navržené veřejné osvětlení sleduje v pravidelných úsecích obvod náměstí. Významné objekty náměstí tj. morový sloup, kašna, socha sv. Jana Nepomuckého, prostřední špalíček budov a kostel Povýšení sv. Kříže budou osvětleny reflektory umístěnými pod ochranným sklem v povrchu dlažby.

V prostoru Zákostelí navrhujeme pítko, které bude sloužit k osvěžení v horkých letních dnech.

NAPLNĚNÍ POŽADAVKŮ ZADÁNÍ

Návrh respektuje hlavní podmínky soutěžního zadání. Návrh počítá s reorganizací dopravy, zachováním autobusového nádraží s 8 zastávkami v centru, uvolněním nejcennějších ploch náměstí a zdůrazněním jednotlivých prvků drobné architektury.

Hodnocení poroty

Návrh porotu zaujal civilním a přiměřeným řešením, které citlivě navazuje na poetiku místa a sjednocuje celek při zachování obytnosti prostoru inspirované atmosférou historických fotografiích.

Práce je dotažena do samých detailů. Dostavěné objekty jsou citlivě řešeny.

HR ocenila navržené řešení, kdy je organizace dopravy potlačena ve prospěch náměstí jako celku, ale přitom zachovává potřebnou dopravní obsluhu.

Pro většinu členů Hodnotitelské rady je problematickým prvkem věž v rohu náměstí a navrhované podzemní garáže považují v současné době za nereálné.

Pozitivně hodnocena byla redukce zeleně a důmyslné nahrazení původního travnatého svahu terénním schodištěm s lavicemi a možností posezení. Situování schodiště v ose spojující mariánský sloup s věží kostela působí dobře.

Kvalita řešení prostoru náměstí, zadního traktu a zákostelí spočívá v jeho univerzálnosti, pestrosti a má punc individuality.

Při další fázi zpracování návrhu by se mělo dbát na zachování lapidárnosti, diskrétnosti a čistoty prostoru, zejména v místě autobusových stání.

Celkové výsledky Ceny Petra Parléře 2012

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři