Architektura / interiér

Čínská restaurace pod Bratislavským hradem

Interiér čínské restaurace se dostal do prestižních nominací na Cenu Slovenské komory architektů. Možná proto, že spojuje dvě kultury, možná proto, že je vynikajícím architektonickým počinem s čistými materiály a vysokou estetickou hodnotou.

Tomáš Kodet , 3. 10. 2017

Pod Bratislavským hradem na Židovské ulici sídlí už od roku 1996 čínská restaurace Jasmín. Její majitelé Linda a Štefan, byli nejdříve personálem, ale jako majitelé se rozhodli pro přestavbu. V novém interiéru nenajdeme žádný historizující nábytek, fotografie dálného východu ani typickou červeno-zlatou kombinaci. Architekti i majitelé si samozřejmě uvědomovali, že se nacházejí na ikonickém místě a jeho hodnotu se snažili předat i do interiéru. Ulice byla dříve centrem židovské komunity, dnes je místo urbanisticky značně komplikované a ulice je zastavěná pouze z jedné strany.

Interiér kromě čistých materiálů – betonu a dřeva – zdobí deset fotografií starého bratislavského podhradí od fotografa Karola Kállaya. Jsou situovány na černém dřevěném obkladu, jediném původním prvku z devadesátých let.

Spojitost rodiny k místu a Slovensku pak nejlépe vystihuje citát na zrcadle: „Milí priatelia, stretávame sa na tomto mieste už od roku 1996. Vďaka vám, milí naši klienti, má náš príbeh vo vašej krajine pokračovanie. V krajine, ktorá nás prijala a poskytla nám príležitosť robiť to, čo máme radi. V krajine, v ktorej sme našli zázemie pre nás a pre naše deti. V krajine, ktorú dnes vďaka vám môžeme nazývať domovom. Tešíme sa na každú vašu návštěvu.“

  • autor: Tomáš Kodet *
  • publikováno: * 3. 10. 2017
  • zdroj: * Slovenská cena za architekturu - CEZAAR

Klíčová slova:

Bratislava beton

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři