Degustační prostor Fibonacci od Marco Maio Architects Foto: BoysPlayNice
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Degustace s výhledem na Vltavu. Vinohradem v Troji se vinou kamenné zídky na středověkých základech

Ve středověku se zde pěstovala vinná réva, časem ale vinice zpustly. Teď víno na svazích v pražské Troji roste znovu. Vinařství Jabloňka révu pěstuje na terasách podpíraných kamennými zídkami – tak, jak tomu bylo původně.

Adéla Vaculíková , 1. 12. 2023

Na vrcholu kopce, kde se vinařství se svým vinohradem rozprostírá, stojí klasicistní zámeček Jabloňka – památkově chráněná stavba z konce 18. století. Patří k němu rozlehlý pozemek, kde se po jistou dobu pěstovaly jabloně, jež daly místu jméno. Teď se po svahu vinou kamenné zídky podpírající terasy vinohradu. V jejich spodní části je pak prostor pro degustaci vína − intervence současné architektury navržená pražskou kanceláří Marco Maio Architects.

Degustační prostor formuje terasa s posezením zasazená mezi nově vybudované kamenné zdi. Směrem dolů ze svahu jsou do jedné z nich zasazené dveře, který mi se, pokud jsou otevřené, dá prohlédnout k Vltavě. Je tady taky nika, malý vinný sklípek pro servírování vín produkovaných vinařstvím, nebo ohniště. Všechny tyto prvky jsou navrženy z kortenu.

Autoři projekt pojmenovali Fibonacci, podle Fibonacciho spirály, což je útvar, který se dá vykreslit do struktury různě velkých čtverců zkonstruovaných podle takzvaných Fibonacciho čísel – matematické posloupnosti, která historicky lákala umělce, jelikož se na ní dá zkoumat princip zlatého řezu. Nový prostor ve vinohradu ovšem není pouze poetickým novotvarem, ale vyrostl na základech původní kamenné zdi, tu důsledně kopíruje.

Foto: Na vrcholu kopce, kde se vinařství se svým vinohradem rozprostírá, stojí klasicistní zámeček Jabloňka – památkově chráněná stavba z konce 18. století.

„Při budování terasovitého vinohradu byla odkryta kamenná ruina jakéhosi zakřiveného prostoru,“ říká Marco Maio. Lomový kámen, konkrétně opuka, je přítomný v celém vinohradu. Jsou z něj všechny zídky postupně obnovované asi od roku 2013. Fibonacci na tuto skutečnost navazuje, a právě za to byl oceněn v rámci České ceny za architekturu 2023.

Foto: Degustační prostor formuje terasa s posezením zasazená mezi nově vybudované kamenné zdi.

Podobu vinařství Jabloňka posledních dvacet let formuje podnikatelský manželský pár, který stojí jak za zrekonstruováním zámečku, tak obnovou vinohradu. Podle architekta Marca Maia jsou to lidé s vášní pro historickou paměť místa. Proto i jejich projekt degustačního prostoru Fibonacci na historických stopách staví.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři