Architektura / interiér

Design inspirovaný hrou

My Circuit dokáže na stropě vytvářet souvislé nebo i zcela nesouvislé cesty. (Od Michaela Anastassiadesa pro Flos) Foto: Flos

Designérům je kreativita a hravost vlastní. Prostor k tomu si hrát nabízí designérům italská designérům značka Flos, která je známá svým nekonvenčním osvětlením. Hravý, proměnlivý a přizpůsobivý je pak i interiér.

EARCH.CZ , 29. 3. 2024 / Advertorial

Aby se v obyvatelích interiéru probudila hravost či kreativita, nemusí jim na stole bezpodmínečně ležet deskovka. Stejnou službu prokáže i správné osvětlení, které zároveň dokáže dodat tu správnou atmosféru, aniž by cokoli ubralo na své funkčnosti.

Svěží vítr do interiéru přináší Black Flag

Při „správném větru“ vlaje do prostoru, při „bezvětří“ o něm ani nevíte. Německý designér Konstantin Grcic, pro kterého jsou geometrické tvary a nečekané úhly charakteristické, vytvořil nástěnné výsuvné svítidlo Black Flag, které svou plastičností a variabilitou připomíná vlajku. Ačkoliv se jedná o nástěnnou lampu, funkčností směle konkuruje centrálnímu osvětlení. Při „bezvětří“ diskrétně vyčkává na svůj čas a prostor, nenápadně složena na stěně. Po rozložení se však se svým 3,5 metrů dlouhým ramenem promění v plnohodnotný osvětlující zdroj.

Poskytuje dokonale rovnoměrné světlo po celé délce pracovní plochy s minimální intenzitou 500 luxů, což zajišťuje optimální pracovní podmínky. Kromě toho nepřímé osvětlení jemně měkčí celkovou atmosféru prostoru, dodává mu útulnost a pohodlí.

Foto: Black Flag od Konstantina Grcice pro Flos

Na míru navržené přímé osvětlení je složené ze 42 jednotlivých světelných jednotek na jedné desce. Každá je vybavena speciální rotačně symetrickou čočkou s 20° výřezem a rastrem. Ovládá se přes dotykový panel umístěný na rameni lampy. Disponuje stmívacím efektem a teplota barev je od 2200 K do 5500 K, v závislosti na typu svítidla.

Díky své nenápadnosti je vhodná jak pro domácí, tak i kancelářské využití. Typ Black Flag Pro je kompatibilní se systémem cirkadiánního osvětlení a s digitálními systémy Push dim, DALI, CASAMBI. K dispozici je i dálkové ovládání přes Bluetooth až do deseti metrů od lampy. Při svém rozložení působí impozantně, ale přesto minimalisticky a vzdušně.

Světelné kolejnice My Circuit pro vlastní kreativitu

Také jste si jako děti rády vytvářely nejen jednoduché, ale hlavně složité systémy kolejnic a tras pro své vláčky a autíčka? Právě vytvářením smyčkových obvodů pro elektrická autíčka strávil kyperský designér, žijící a tvořící v Británii, Michael Anastassiades jako dítě hodiny a hodiny času. Jeho dětská radost se přetavila do kreativní tvorby a vzniklo originální flexibilní osvětlení My Circuit, které dokáže vytvářet na stropě souvislé nebo i zcela nesouvislé cesty a kombinovat je s lineárními úseky a křivkami různých poloměrů.

Na stropě se tak vytváří jakési světelné umělecké dílo podle vlastní představivosti. Hravost je tu podpořena modularitou dráhy a bohatým portfoliem světelných objektů.

Foto: My Circuit dokáže na stropě vytvářet souvislé nebo i zcela nesouvislé cesty. (Od Michaela Anastassiadesa pro Flos)

Houpačka někde mezi uměním a průmyslovým designem

Atraktivní závěsné svítidlo Wireline od designerského dua Formafantasma (Andrea Trimarchi and Simone Farresin) je přesně tím, čím se zdá být. Připomíná houpačku nebo jen ležérně ze stropu visící kabely. Kolísá někde mezi uměním a průmyslovým designem. Spojuje v sobě design, společenskou odpovědnost i ekologii.

Hravost i ležérnost naplno vyzní převážně v interiérech s vysokými stropy, pro osvětlení nad jídelním stolem nebo pro osvětlení ostrůvku v moderní kuchyni, restauraci, butiku či recepci. Ačkoliv je možné využít pouze jednoho svítidla, ležérní efekt se znásobí použitím dvou a více svítidel, které se vzájemně propojí.

Foto: Wireline připomíná houpačku nebo jen ležérně ze stropu visící kabely (Od designerského dua Formafantasma pro Flos)

Svítící trubice z bílého mléčného skla a mléčného polykarbonátu disponuje 130 cm dlouhou svítící plochou. Osazené je 45 W LED, přičemž světelný tok je 2793 lm. Teple bílá barva světla 2700 K je vhodná do obytných interiérů. Závěs z gumy je variabilní, co se týče délky 65 – 295 cm. Wireline je také připraveno ke stmívání pomocí tlačítka touch-dim, protokolem DALI, nebo 010 V a 1-10 V.

Hravost je jedním aspektem, kterým jsou svítidla Flos charakteristická. Zároveň v sobě skrývají jednoznačnou praktičnost, ale také krásu a originalitu. O tom svědčí jejich opakované vystavování ve sbírkách muzeí designu po celém světě. Nejen o kultovních kouscích, ale i zcela nových modelech si můžete přečíst zde.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 29. 3. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři