Architektura / interiér

Ikona designového osvětlení FLOS v čele s předními světovými designéry

Jedním z nejslavnější produktů firmy Flos se stala dnes již kultovní lampa Arco od bratrů Achilla a Piera Giacomo Castiglioni. Foto: Matheus Dalberto Finato (Flos)

Když projdete prostory významných muzeí designu, jako je Museum of Modern Art v New Yorku, Victoria and Albert Museum v Londýně nebo Triennale Design Museum v Miláně, jistě narazíte na ikonické kousky svítidel, které reprezentují vrchol moderního designu. Oslovují převážně svou nadčasovostí i funkčností. Za jejich návrhy stojí světoznámí designéři. Můžete je obdivovat a přemýšlet, jak by se asi takový kousek vyjímal u vás doma.

EARCH.CZ , 19. 2. 2024 / Advertorial

V newyorském MoMA můžete obdivovat lampu Taccia od bratrů Castiglioni i ikonickou lampu Arco, v londýnském Victoria and Albert Museum narazíte na Mayday lampu od Konstantina Grcice či lampu Toio opět od bratrů Castiglioni navrženou v roce 1962. Pokud se vydáte do Milána, Triennale Design Museum vás provede designovým světem od renomovaných návrhářů jako je Patricia Urquiola nebo Philippe Starck. Všechny tyto ikony mají jedno společné. Značku Flos – ikonická klasika v oblasti osvětlení nabízí své produkty již přes šedesát let a jejich obliba trvá.

Ikonická lampa Arco a Taccia

Jedním z nejslavnější produktů firmy Flos se stala dnes již kultovní lampa Arco od bratrů Achille a Pier Giacomo Castiglioni. Ti ji navrhli už v roce 1962 a v nezměněné podobně se vyrábí dodnes. Oslňuje svou nadčasovostí a vzdušným designem. Charakteristická je svým dlouhým obloukem z nerezové oceli upevněným na mramorové, více jak šedesátikilové základně, která zaručuje stabilitu. Vzdušný oblouk umožňuje umístit světelný zdroj nad jakýkoliv stůl nebo jako dekorativní osvětlení kdekoliv. Stává se jedinečným originálním prvkem v interiéru, který okamžitě každého zaujme. Podobně také jejich další lampu z roku 1962 Taccia charakterizuje minimalistický a funkční design. V inovaci Flos pokračuje stále a přichází s novými originálními designovými kousky.

Foto: Závěsné svítidlo Flos Almendra S4 umožňuje modulární změnu směru svícení.

Něhu přináší Patricia Urquiola skrze mandlový strom

Španělská designérka Patricia Urquiola je jednou z nejuznávanější postav v oblasti moderního designu a architektury. Proslavila se svým kreativním a nekonvenčním přístupem k designu a to nejen v osvětlení, ale i nábytku a interiérů. Pro Flos nově navrhla modulární osvětlovací systém Almendra, inspirovaný tvary i barvou okvětních lístků mandloně, po které nese jméno. Základem byla jednoduchost tvaru připomínající kvetoucí větev mandloně, ale také skořápku, která se musí otevřít, aby z ní mandle mohla vyjít, jak designérka sama vysvětluje: „Almendra je semeno a světlo žijící uvnitř skořápky, která je jako malý dům, prostor, který semeno chrání. Chtěla jsem tu energii mandlí prozkoumat. Lampa je stále mechanický objekt, ale v blízké budoucnosti si představuji svítidlo, které se otevírá a zavírá, které má svou vlastní pohyblivost.“ Inspirace mandloní se odrazila na třech různých modelech série: Almendra Arch, Almendra Organic, připomínající větve stromu s lístky a Almendra Linear, složená z modulárních okvětních lístků, do kterých lze seskupit tři, čtyři nebo šest světelných modulů. Všechny umožňují během instalace změnu orientace světla. Každý okvětní lístek lze otočit v krocích po 60º pro získání požadovaného seskupení a světelné nálady. Patricia Urquiola tak v sérii Almedra snoubí technologii s přírodou.

Foto: Osvětlení ze série Belt poutá pozornost netypickým povrchem z kůže.

Netradiční materiál použili bratři Bouroullecovi na světelný pás Belt

Francouzští návrháři Ronan & Erwan Bouroullec vyvinuli v roce 2020 jedinečnou závěsnou instalaci připomínající kožený pás. Série Belt poutá pozornost netypickým povrchem z kůže (či textilní látky, speciálně vyvinuté pro Flos), která se vyznačuje svou flexibilitou. Zároveň se měkká část svítidla pojí ke světelnému zdroji – dlouhým linkám světla, s pevnou strukturou hliníku. Vzniká tak rovnováha mezi měkkostí a pevností. Světelný prvek tohoto designového kousku lze individuálně ovládat pomocí dálkového ovladače. Instalaci zajišťují elegantními kožené nebo látkové popruhy, které drží světelný profil. Ty se plynule posouvají skrze speciální kovové spony, které fungují jako sofistikované háky na strop. Každý popruh je přitom přizpůsobitelný, takže je možné dosáhnout ideální podoby světla v každém prostředí. Speciální mikrokonektor zakomponovaný do koncovky světelného profilu umožní elektrické připojení jediným elegantním zacvaknutím. Elektrické připojení je také chytře skryto uvnitř kožených nebo látkových popruhů, což nejenže podporuje celkovou kompozici, ale také dodává estetiku každému detailu. Elektrický systém je napájen 48V a je stmívatelný pomocí ovladače CASAMBI integrovaného do svítidla. 

Preciznost a inovace je pro značku Flos charakteristická. Stojí za ní mnoho dalších skvělých designérů, kteří posouvají možnosti ve světelném designu stále dál a kteří stojí za pozornost.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 19. 2. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři