Interiéry vily v Klánovicích od KURZ architects Foto: BoysPlayNice
Architektura / interiér

Dřevo, dřevo a zase dřevo. Interiérům vily vládne dub a elegance

Původně mělo jít o jednoduché zútulnění interiérů, nakonec se však překopaly od základů. Dostaly spoustu úložných prostor a vybavení na míru. Cílem byla harmonie – prostory, které spolu funkčně i vizuálně komunikují a nikde se nic jen tak neválí.

EARCH.CZ , 5. 12. 2023

Zaměřme se na vnitřek, ten je totiž na vile v Klánovicích nejnovější. Vila tu už stojí déle, podoba jejích interiérů ale pochází teprve z minulého roku. Výsledek má moderní podobu, jeho vyznění je ale v lecčems honosné. Nad jídelním stolem visí dlouhé lustry, dřevěná podlaha je zase složená z čtvercových kazet, podobných těm, které známe ze zámků.

Investoři si zprvu přáli interiéry jen lehce předělat a aktualizovat. Nakonec se ale dospělo i k bourání, předělávaly se totiž dispozice. Nejčitelnější je to v přízemí nově komponovaném jako jednotný prostor určený k trávení společného času. Obývací pokoj zde srůstá s jídelnou a kuchyní, světlo dovnitř proudí francouzskými okny a také z patra – prostor nad jídelním stolem je totiž převýšený.

Architekti Jan a Zuzana Kurz ze studia KURZ architects říkají, že společně s investory promysleli každé zákoutí vily – „Přes nábytek na míru, podlahy, obklady, úchytky, vypínače až po poslední vázu na poličce.“ V hlavní obytném prostoru je nejvýraznější „dřevěný tubus“ – tak autoři nazvali objekt, do kterého začlenili kuchyňskou linku, knihovnu i obývací stěnu, v jejímž středu visí televize. Do tubusu se dá i vstoupit, obsahuje samostatnou šatnu a toaletu. Autoři zmiňují, že pro klienty bylo důležité mít v domě dostatek úložných prostor, aby se co nejvíc věcí dalo schovat a místnosti tak působily uspořádaně.

Foto: Investoři si zprvu přáli interiéry jen lehce předělat a aktualizovat. Nakonec se ale dospělo i k bourání, předělávaly se totiž dispozice.

Dalšímu vybavení vily dominuje, stejně jako tubusu, dřevo. Je navržené na míru a vyrobené truhlářem. Celým domem tak prostupuje jednotný aspekt – teplý odstín dubového dřeva. Použito bylo i v patře, ve kterém jsou situovány soukromé pokoje a koupelny. Cesta k nim vede po dřevem obložených schodech.

„Za důležité detaily považujeme i komplexní prvky, jako je třeba struktura či barva podlah a stěn, jejich aplikace a vzájemná symbióza s ostatními subtilnějšími elementy interiéru,“ říká Zuzana Kurz. Díky tomu bylo dosaženo elegantního výsledku. Všechny pokoje mají společnou estetiku. Ovšem individuální charakter se do nich vlezl také – v těch dětských zbyl prostor na barvy.

Foto: V hlavní obytném prostoru je nejvýraznější „dřevěný tubus“.
  • Autoři: Jan Kurz, Zuzana Kurz
  • Ateliér: KURZ architects
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha – Klánovice
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2022
  • Zastavěná plocha: 273 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 456 m²
  • Užitná plocha: 372 m²
  • Plocha pozemku: 1300 m²
  • Fotograf: BoysPlayNice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři