Architektura / rodinné domy

Dřevostavba rodinného domu v Bratislavě se vypořádává s několika úrovněmi svažitého pozemku

Ateliér MOLNÁR-PERÁČEK postavili v Bratislavě rodinný dům z CLT panelů Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Rodinný dům ze dřeva nacházející se v okrajové městské části Bratislavy vyrostl na místě staršího domu. Svou současnou stopou však respektuje jeho původní umístění i rozměry.

EARCH.CZ , 12. 12. 2022 / Advertorial

Architekti ze slovenského ateliéru MOLNÁR-PERÁČEK navrhli novostavbu sestavenou z kubických objemů na místě starší stavby. Aby nový objekt na místo co nejlépe zapadl, navázali na ten původní jeho umístěním i půdorysnou stopou. „Z urbanistického hlediska objekt respektuje regulativy urbanistické struktury této městské části, zohledňuje vnější rozměry, výšku hřebene a půdorys původního domu, čímž respektuje maximální rozměry,“ popisují architekti.

V přízemí se nachází menší apartmán sestávající z hlavního obytného prostoru a kuchyně. Patro pak funguje jako další samostatná jednotka se dvěma pokoji a obývacím prostorem propojeným s kuchyní. „Rodinný dům byl realizován jako druhý doplňkový dům rodiny pro ubytování prarodičů či jiných členů rodiny,“ vysvětlují autoři projektu.

Nová dřevostavba nasedla do svažitého terénu. Přízemí se nachází na úrovni příjezdové cesty, ve stejné úrovni pak stojí i samostatná garáž. Malý apartmán, navržený především pro návštěvy majitelů, pak má k dispozici ještě krytou terasu. Druhá se nachází v patře. Horní podlaží se skrze ni navíc propojuje s podestou venkovního schodiště vedoucím k sousednímu rodinnému domu.

Foto: Dřevostavba skvěle zapadá do urbanismu okolí. Respektuje totiž urbanistické regulativy této městské části

Celá stavba byla sestavena za použití CLT panelů, které zůstaly záměrně přiznané i v interiéru. Fasádu pak architekti navrhli obložit dřevem a také cemetovláknitými deskami CEMBRIT Express (Cembrit aktuálně nabízí desky malého formátu v řadě Small Module). S tmavě šedou barvou desek pak na domě korespondují i rámy oken nebo žaluzie a další detaily. „Celá fasáda je řešena jako provětrávaná, střecha je realizována jako dvouplášťová provětrávaná, tepelné izolace jsou téměř v plné míře přírodní na bázi dřevovlákna,“ dodávají architekti z ateliéru MOLNÁR-PERÁČEK.

Foto: Fasádu tvoří cementovláknité desky a dřevěný obklad. Tmavě šedá barva desek koresponduje s okenními rámy nebo žaluziemi

Ačkoliv stavbu tvoří sestava lapidárních kubických objemů, dali jí architekti poměrně výraznou siluetu. Na rozlohou menší přízemí nasedá objemnější patro. Ve spodní části obrys stavby zase modeluje přístřešek nad terasou. „Architektonický koncept vycházel z potřeby co nejkompaktněji zobytnit nástavbu domu, vytvořit fungující dispozici a zároveň nepřekročit současné vnější rozměry,“ dodávají architekti na závěr.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 12. 12. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři