Rodinný dům v obci Borinka na Slovensku od ateliéru Kubis Architekti Foto: Matúš Nedecký
Architektura / rodinné domy

Geometricky přísná dřevostavba v malé obci na Slovensku otevírá své interiéry do atria osazeného zelení

Dům s atriem, obkroužený terasou a vyvýšený na podnoži. Tak by se dal ve zkratce popsat příspěvek slovenského ateliéru Kubis Architekti do zástavby obce ležící kousek od Bratislavy.

EARCH.CZ , 30. 3. 2023

Architekt Daniel Kubiš a inženýr Martin Plošický dali rodinnému domu podobu jednopodlažní hmoty s pultovou střechou stojící na obdélníkovém půdoryse. Stopu stavby v obci Borinka zpravidelňuje pobytová terasa, která se táhne podél jejích třech křídel. Obestupuje i vnitřní dvůr, ze kterého tak vytváří dovnitř vtažené atrium.

„Kromě dominantního prostoru atria je zeleň vícekrát integrována v půdorysu formou menších výřezů. Takto je dosaženo optimálního prosvětlení objektu a dosažení požadovaného soukromí,“ vysvětlují autoři domu a dodávají: „Vykonzolovaná souvislá terasa obklopující celý objekt tvoří výrazný architektonický prvek, přičemž intimita terasy je umocněna vertikálními dřevěnými lamelami.“

Foto: Součástí domu je atrium osazené zelení

V realizaci jsou výrazně uplatněny přírodní materiály. Konstrukci domu tvoří CLT panely, izolace je řešená dřevovláknem. V interiéru našly uplatnění hliněné omítky, na fasády pak přišlo dřevo ze sibiřského smrku v kombinaci s černým matným kovem.

Co se vnitřní organizace prostoru týče, jsou vedle sebe jednotlivé místnosti řazeny z hlediska své funkce. Daniel Kubiš a Martin Plošický mluví o denním, nočním a obslužném křídle. Největším prostorem v domě je obývací pokoj spojený s kuchyní, který se otevírá směrem do atria. Okolo toho se dále táhne chodba, která zpřístupňuje další pokoje. Díky prosklené stěně také dovnitř přivádí denní světlo.

Foto: V realizaci jsou výrazně uplatněny přírodní materiály. Konstrukci domu tvoří CLT panely, izolace je řešená dřevovláknem

„Noční část je naopak směřována do zahrady s výhledem na hrad Pajštún, kterou tvoří ložnice s velkorysými prostory koupelny a šatníku. Technické zázemí s prostornou garáží, skladem, šatníkem a prádelnou představují obslužnou třetí část,“ popisují dispoziční řešení domu autoři.

  • Autoři: Daniel Kubiš, Martin Plošický
  • Ateliér: KubisArchitekti s. r. o.
  • Země: Slovensko
  • Město: Borinka
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 211,1 m²
  • Zastavěná plocha: 253,6 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři