Architektura / bytové domy

Dvojice bytových domů reagují na původní zástavbu okrajové části Českých Budějovic

Studio 4DS realizovalo nové bytové domy v Českých Budějovicích Foto: Jan Mahr

Nové bytové domy od studia 4DS napomáhají rehabilitovat náměstí v okrajové části Českých Budějovic. Svou stopou a měřítkem se zároveň snaží přizpůsobit kontextu místa.

Allplan Česko s. r. o. , 9. 12. 2022 / Advertorial

Navrátit řád

Okrajovou část Českých Budějovic v posledních letech poznamenala poměrně překotná výstavba. Bývalá vesnice, dnes již městská čtvrť Mladé byla dříve plná tradičních vesnických stavení. Ta se zde částečně stále nacházejí, postupně je ale nahrazují budovy nové. To je případ i dvojice bytových domů od architektů ze studia 4DS, které zde nahradily původní zchátralý dům. V porovnání se souborem domů v jejich sousedství ale respektují kontext místa.

Novostavby bytových domů vyrostly v jižním cípu náměstí Švabinského. Nově zaplnily proluku, která zde vznikla po zbourání původního objektu a otevřenou stranu náměstí tak znovu uzavřely. „Vycházíme z urbanistického kontextu a měřítka okolí, nechceme kompaktní hmotou a velikostí zastavěné plochy navazovat na sousední bytové domy,“ objasňují architekti Eva a Luboš Zemenovi motivaci svého přístupu. Na pozemek totiž navrhli umístit dva samostatně stojící domy, aby zabránili tomu, že okrajovou část Budějovic opět naruší měřítkově zcela nevhodný objekt.

Stejné a přesto různé

Oba bytové domy jsou si vzájemně podobné – jde o dvě jednoduché kostky. Bílé fasády doplňují okna v tmavých rámech a balkony z dřevěných latěk. Každý dům ale vstupuje do jiné situace. „Viladům „A“ svou pozicí na hranici pozemku nahrazuje východní křídlo původního domu, a tak jasně definuje prostor (jižní stranu) Švabinského náměstí,“ přibližují architekti. Druhý dům poté koncipovali jako „dům v zahradě“. „Oproti domu „A“ je půdorysně pootočen, aby jeho strany byly rovnoběžné s hranicí parcely,“ dodávají architekti. Byty v přízemí se zde mohou zcela propojit se zbytkem zatravněného pozemku. Prostor mezi domy nechali architekti zkultivovat a vytvořili tak venkovní volnočasový prostor. Zbytek parcely zase zužitkovali pro automobilová stání.

Foto: Parcela mezi domy slouží rezidentům jako venkovní volnočasový prostor i parkoviště

Prostor pro bydlení i služby

„Dispozice viladomů tvoří vždy dva byty na patře a trojramenné schodiště s výtahem,“ říkají autoři k vnitřnímu řešení domů. Dohromady se v objektech nachází 14 bytových jednotek o dispozicích 4+kk, 3+kk a 2+kk. Dům obracející se do náměstí má navíc v přízemí komerční prostor. I díky tomu se novostavby dobře začleňují do kontextu náměstí – propojují soukromé s veřejným. Vedle již zmíněných balkonů, které má každý byt, se na domě nachází i střešní terasy – ty jsou přístupné vždy z bytů v nejvyšším patře.

Foto: Střešní terasy jsou přístupné z bytů v nejvyšším patře po minimalistickém točitém schodišti

Prostorový model

Celý projekt byl zpracován ve 3D v programu Allplan. Další z autorů, Ing. Vojtěch Navrátil, vysvětluje výhody práce s prostorovým modelem následovně: „Software propojuje všechny relevantní informace, nesrovnalosti a chyby jsou ihned rozpoznány a mohou být eliminovány už v plánovací fázi. Tím se zvyšuje kvalita plánování, což se vyplatí jak v procesu výstavby, tak ve fázi provozu. Nespornou výhodou je fakt, že všichni zúčastnění mají přístup ke stejným informacím. Důležitá rozhodnutí se tak mohou řešit dříve a proces výstavby probíhá rychleji a bez obtíží.“

Architekti ze studia 4DS na okraji Českých Budějovic vytvořili rezidenční soubor domů obklopený soukromým pozemkem nabízejícím volnočasové využití. Zároveň ale nebyli lhostejní k tomu, jak budou novostavby působit na své okolí. Ve výsledku tak pro městskou část Mladé představují novou příležitost, jak podpořit život na náměstí.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři