Architektura / administrativní stavby

Flow Building: Květinový dům na Václavském náměstí se plní prvními nájemníky

Flow Building na Václavském náměstí Foto: Neva.eu

Mezinárodní módní řetězec Primark, právnická firma Wilsons a relokační služby Graebel. Skleněná Flow Building na Václavském náměstí, dříve nazývaná jako Květinový dům, budila v průběhu stavby kontroverze. Budova s atypickou fasádou byla minulý rok přesto úspěšně zkolaudována a letos se do ní nastěhovali první nájemníci.

Neva.eu , 27. 12. 2021 / Advertorial

První z firem, která si pronajala prostory ve Flow Building, je firma Graebel. Využívá zde 1 000 m2. Design kanceláří (stejně jako celé budovy) mělo na starosti studio Chapman Taylor. Graebel je mezinárodní firma působí ve více než 165 zemích a poskytuje relokační služby. Usnadňuje nábor a stěhování specialistů z různých koutů světa pro svoje zákazníky, mezi které patří nejprestižnější společnosti zařazené v žebříčcích jako Fortune 500 či Global 1000.

Irská firma Primark se specializuje na cenově dostupnou módu. Svojí první českou pobočku otevřela v červnu 2021 právě ve Flow Building. Prodejna čítající 4 600 m2 se od prvního dne plnila zákazníky. Budova se tak stala znovu centrem pozornosti a po otevření se před obchodem dokonce tvořily dlouhé fronty.

Dalším z nájemníků je právnická společnost Wilsons. V nové budově na Václavském náměstí si pronajímá kancelářské prostory o rozloze 800 m2. Zaměstnanci firmy mohou využívat prostornou recepci i další společné prostory Flow Building, jako střešní terasu s výhledem na historické centrum Prahy nebo stylové lounge prostory Flow Zone.

Flow Building budila i kontroverze

Moderní vzhled Flow Building vzbuzoval vášně podobně jako Tančící dům nebo Kaplického návrh nové Národní knihovny.

Spor pak vyvolala demolice původního Domu u Turka, neorenesanční budovy z roku 1880. Aby stavba Flow Building mohla započít, bylo ji nutné strhnout společně s chátrající budovou pražské tiskárny. Právě demolice neorenesančního domu byla kritizována částí památkářů.

Ti prosazovali, aby ministerstvo kultury prohlásilo Dům u Turka za kulturní památku a předešlo se tím demolici. Spory se táhly až do roku 2018. Ukončilo je až rozhodnutí ministerstva, které demolici povolilo.

Foto: Moderní vzhled Flow Building vzbuzuje protichůdné pocity podobně jako Tančící dům nebo Kaplického návrh nové Národní knihovny

Stavba skleněné atypické budovy byla výzvou

Developerská firma Flow East si na návrh budovy najala světoznámou společnost Chapman Taylor. Do samotné stavby Květinového domu, jak byl projekt původně nazýván, se zapojil také Metrostav a firma Sentient.

Jednu z největších výzev představovala netradiční zaoblená fasáda ze skla a hliníku. Aby byl vzhled fasády v souladu s okolní zástavbou, navrhli architekti kamenný obklad ze spišského travertinu (hornina podobná vápenci). Bylo také například nutné po obvodu budovy postavit obslužnou lávku, která je předsazena před okna a vnitřní fasádu. Lávku před silným větrem chrání takzvaná studená vnější fasáda.

Náročné bylo také řešení venkovního stínění. To měla na starosti firma MetalPlast, která zde instalovala venkovní žaluzie NEVA. „Na Flow Building v Praze jsme museli řešit specialitu – oblouková část modulové fasády vyžadovala venkovní žaluzie v hodně nestandardních rozměrech, neboť žaluzie musely být velmi úzké a zároveň vysoké,“  říká Martin Macek z firmy MetalPlast.

  • autor: Neva.eu *
  • publikováno: * 27. 12. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři