Architektura / občanské stavby

Frýdlant se může pyšnit novým hotelem

Výstavbou hotelu Antonie získalo město Frýdlant novou architektonickou dominantu, která však velmi citlivě zapadá do okolní zástavby. Navštivte naším prostřednictvím tuto výjimečnou stavbu z dílny Atelieru 6 a posuďte sami.

ATELIER 6 , 12. 5. 2014

Záměr investora, vývoj urbanistického konceptu

Záměrem investora bylo vybudovat moderní areál hotelu včetně stravovacího, společenského, sportovního a relaxačního zázemí na pozemcích v severní části města Frýdlant v Čechách s unikátním výhledem na město, hrad a zámek Frýdlant na pozadí panoramatu Jizerských hor.

Původní koncept počítal s rekonstrukcí historické budovy ubytovny (tzv. „Řecký dům“) a jejím využitím pro hotelové účely. Špatný stavebně technický stav historické budovy, zjištěný v průběhu výstavby, si vynutil její zbourání. Původní budova byla nahrazena novostavbou hotelu, jejíž umístění a kompozice umožňuje lépe využít potenciál místa.

Urbanistické a architektonické řešení

Novostavba hotelové budovy je umístěna přibližně uprostřed pozemku jižně od budovy wellness a veřejné komunikace, procházející areálem. Jižně od hotelové budovy je vybudována rozsáhlá zahrada s terasami, pěšími cestami, umělým korytem potoka s jezírkem a splavem, jímž protéká podpovrchová voda, vyvěrající v areálu, a dalším sportovním vybavením – tenisovým kurtem a víceúčelovým hřištěm se zázemím. Budova hotelu je s objektem wellness spojena unikátní podzemní chodbou.

Hotelová budova je rozdělena do 3 hlavních podlaží, která jsou vzájemně kaskádovitě posunuta. Hmota budovy tak kopíruje sklon terénu. Části volných střech spodních podlaží jsou využity pro terasy podlaží vrchních. Většina hotelových pokojů a restaurace včetně hotelové haly tak mají přímý vstup na jižní terasy nebo na terén. Vrchní podlaží (2.NP) je výrazně vykonzolováno nad parkoviště, umístěné severně od budovy. Odtud je navržen i krytý hlavní vstup do objektu. Tato nízkopodlažní hmotová kompozice citlivě reaguje na okolní zástavbu rodinných domů, které budova hotelu nepřevyšuje a nepůsobí tak v místě jako pohledová bariéra.

Dispoziční a provozní řešení

V přízemí budovy jsou navrženy vstupní, stravovací a společenské prostory se zázemím. Hotelová hala provozně a opticky spojuje všechny funkční celky a podlaží budovy.

Ubytovací část je umístěna do dvou podlaží - 1.PP a 2.NP. V 1.PP jsou všechny pokoje orientované na jih a mají přímý kontakt s přilehlým terénem.

Restaurace s barem a venkovní terasou je umístěna v jižní části 1.NP vedle hlavního vstupu do hotelu a hotelové haly. Restaurace a její venkovní terasa jsou orientovány tak, aby byl umožněn výhled na město. Jižní prostorná terasa slouží k posezení a relaxaci. Na restauraci přímo navazuje konferenční sál. V 1.PP se dále nachází vinárna. Nedílnou součástí hotelového vybavení je rovněž sportovní centrum s kurty a wellness provozem.

Architektura hotelu, pojetí fasád

Vzhledem ke značné členitosti hmoty hotelové budovy, vyplývající z jejího terasovitého uspořádání a dramatického vykonzolování části vrchního podlaží, je materiálové pojetí fasád jednoduché a střídmé. Jižní fasády všech podlaží jsou výrazně prosklené, dominantou jižní fasády je objekt venkovního salónku tvaru elipsoidu s panoramatickým pásovým oknem. Objekt salónku připomíná mimozemské těleso, které přistálo na terase hotelu.

Na štítových stěnách stejně jako na severní fasádě je provedena hladká omítka ve dvou odstínech šedé barvy, které vhodně doplňují prosklené plochy s hliníkovými rámy a slunolamy a současně dobře barevně reagují na obklad severní části vykonzolované fasády, tvořený sklocementovými deskami přírodního odstínu s reliéfním stromovým motivem.

Řešení interiérů

Principem návrhu interiérů je jednoduché, účelné řešení, umožňující průhledy mezi jednotlivými prostory a do exteriéru s důrazem na vybrané dominantní prvky. Zvolené barevné odstíny působí světle a harmonicky a vycházejí z přirozených barev použitých materiálů. Významných materiálem, použitým pro vybrané prvky a konstrukce je sklo.

Sjednocujícím grafickým prvkem interiérů a exteriérů je motiv stromu Aloe Dichotoma, nejen v plošných expozicích (tapety v pokojích, pískování prosklených stěn, zástěna recepce), ale i v prostorové formě – kamenný obklad sloupu v hotelové hale.

Stavba hotelu Antonie je výsledkem příkladné, kreativní a vzájemně inspirativní spolupráce investora a architektů.

 

  • Autoři: Michal Nekola, Ondřej Moravec, Libor Čížek, Radek Šíma, Marek Janota
  • Ateliér: ATELIER 6
  • Země: Česká republika
  • Generální dodavatel: CGM Czech a.s.
  • Město: Frýdlant v Čechách
  • Ulice, číslo: Zelená ulice 905
  • PSČ: 464 01
  • Datum projektu: 2012
  • Realizace: 2013
  • Zastavěná plocha: 1 425.00m2
  • Plocha pozemku: 13 315.00m2
  • Poznámka: Celkové půdorysné rozměry hotelové budovy jsou cca 49x30m.

Klíčová slova:

hotely ATELIER 6

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři