Architektura / občanské stavby

Hliněné výukové centrum pro Maroko

Pro jedno ze satelitních měst Marakeše – Chwiter – vytvořil tým v čele s německou architektkou Annou Heringer návrh výukového centra.

Jaroslav Sládeček , 19. 12. 2013

Je založeno na využití okolních zdrojů materiálů - hlíny a kamene ve spojení s lidskou prací jako primárními stavebními zdroji. Tyto principy jsou pak doplněny tvarováním, které zajistí přirozené zastínění a přirozenou ventilací v kombinaci s dalšími moderními technologiemi jako jsou tepelná čerpadla a solární panely. To vše má zajistit nízké energetické náklady jak na výstavbu, tak na užívání stavby. Veškerá elektrická energie by měla být dodávána z plochy 333 m2 fotovoltaických panelů, zatímco vítr zajišťuje tepelnou výměnu a převádí vodou chlazený vzduch do dvorů a chodeb.

Návrh, který odpovídá marockému stylu, vytváří vyváženou estetiku vnitřních a vnějších prostorů, zapadajících do okolní městské krajiny a nabízí komunitě prostorové výhody.

Vysoké procento mladých v Maroku tvoří nezaměstnaní a analfabeti. A právě toto odborné výukové centrum by mělo zlepšit jejich situaci a vyhlídky do budoucna tím, že by pořádalo praktickou výuku a odborné kvalifikace.

Výukové a tréninkové centrum Chwiter vytváří pracovní příležitosti za využití trvale udržitelných postupů v perspektivním odvětví stavitelství.

Porota vidí sílu projektu v propojení stavby s výukou. Budova je sama zároveň učebnicí jednak nových technologií ale také ochrany a dalšího rozvoje regionálních dovedností, při použití dřeva a hlíny v rozličných konstrukčních postupech, ale i při tvorbě keramiky a v zahradnictví, které tvoří součást výukového centra.

Projekt byl oceněn v soutěži Holcim Awards.Další informace o Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.

  • Autoři: Anna Heringer
  • Země: Maroko
  • Město: Marakeš
  • Datum projektu: 2011

Klíčová slova:

Holcim Awards

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři