Rodinný dům u Pardubic, 0,5 Studio: Foto: Peter Fabo
Architektura / rodinné domy

Hra světla a stínů. Každodenní zážitek z prostoru poskytuje rodinný dům u Pardubic

Do ulice statický, do zahrady členitý. Tak by se ve zkratce dal popsat rodinný dům u Pardubic. Autoři z 0,5 Studio ho pojali jako kompozici více objemů, které v interiéru vytvářejí zajímavou prostorovou zkušenost bohatou na přirozené světlo.

EARCH.CZ , 13. 12. 2023

„Investor nás v roce 2018 oslovil s prosbou o návrh moderního rodinného domu v nově se rozvíjející čtvrti v městské části Pardubice–Svítkov. Hlavní požadavky byly dva: členitá forma budovy a výrazná betonová stěna v obytném prostoru,“ popisují začátek projektu architekti z 0,5 Studio.

Svítkov je součástí Pardubic od 70. let a najdeme zde převážně rodinné domy. V roce 2017 se pak území rozšířilo o pozemky pro další zástavbu a občanskou vybavenost. Investorovi se na tomto území podařilo získat dvě parcely ukončující ulici, které byly spojeny v jeden pozemek. Architekti se rozhodli umístit dům na parcelu k ulici a otevřít jej směrem k parcele druhé – se zahradou a biotopem.

Z ulice nenápadný

Členění a rozvržení provozu domu pracuje s logikou jeho umístění. Tím, že se nachází na nároží, má do ulic dvě fasády, nebo spíš tváře. Obě jsou pojednány s ohledem na soukromí svých obyvatel s minimem otvorů. Dům se nesnaží být nápadný, přesto vytváří jednoduché a velkorysé gesto reagující na roztržitý kontext satelitu.

Foto: Členění a rozvržení provozu domu pracuje s logikou jeho umístění. Tím, že se nachází na nároží, má do ulic dvě fasády, nebo spíš tváře

Dům má silně horizontální charakter, umocněný především předstupující římsou střechy s oplechováním, která jako výrazná linka tvoří předěl mezi přízemím v bílé omítce a prvním patrem s dřevěným obkladem. Kombinace barev a materiálů posiluje jeho klidný a střídmý výraz.

Sofistikovaná hra objemů

Hmota domu je komponovaná z jednotlivých do sebe zaklesnutých objemů. Přízemí, předsunuté střechy, prvního patra a centrální krychle vytyčující obytný prostor s převýšeným stropem. Tato kompozice udává nejen vnitřní uspořádání a jednotlivých místností, ale také umožňuje dostat světlo do interiéru obytného prostoru ze tří světových stran, velkými okny a střešními světlíky. Interiér tak v čase ožívá hrou světel a stínů.

Foto: Linka oplechování tvoří předěl mezi přízemím v bílé omítce a prvním patrem s dřevěným obkladem

Toto maximální otevření do zahrady je v jasném kontrastu s nenápadným výrazem do ulice. Díky širokému prosklení domu a posuvným okenním profilům ze západní strany s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem je rozmlžena hranice mezi exteriérem a interiérem, mezi prostorem domu a zahradou.

Schodiště jako komunikační páteř

„Přízemí domu tvoří čtvercová základna protnuta centrální komunikační osou. Hala se schodištěm tvoří předěl mezi obytným prostorem a provozní částí s ložnicí,“ upřesňují autoři z 0,5 Studio a dodávají: „Odlehčené schodiště s betonovou stěnou prostupuje celým prostorem z haly do prvního patra s dvěma dětskými pokoji, pokojem pro hosta a hygienickým zázemím.“

Foto: Odlehčené schodiště s betonovou stěnou prostupuje celým prostorem z haly do prvního patra s dvěma dětskými pokoji, pokojem pro hosta a hygienickým zázemím

Schodiště táhnoucí se podél stěny ze surového betonu, která je jediným těžkým prvkem interiéru, jež posazuje dům „pevně na zem“, vytváří orientační prvek a páteř celého provozu domu. Díky „odlehčenému provedení“ jednotlivých dřevěných stupňů, které jsou vykonzolovány z betonové stěny a zavěšeny na systému lehkých ocelových prutů na druhé straně, schodiště neblokuje světlo, ale ani prostor, který jeho mezerami volně proplová.

Investor jako spoluautor

„Interiér byl řešen komplexně na míru. Důraz byl kladen na kombinaci betonu, dřeva a barevných akcentů, tak aby navazoval na koncept domu a zároveň byl nadčasového charakteru. S investorem jsme řešili všechny prvky v maximální součinnosti a podílel se také na řešení veškerých technický detailů a koordinaci stavby,“ uzavírají projekt 0,5 Studio čímž potvrzují, že vzájemný respekt a pochopení mezi architektem a klientem a jeho aktivní participace jsou klíčem k originálním projektům dotaženým se vším všudy.

  • Autoři: Vít Svoboda, Pavel Nový
  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Spolupráce: Sausan Haj Abdo, Jitka Mácová
  • Země: Česká republika
  • Město: Pardubice
  • Projekt: Jan Vítík
  • Zahradní architektura: Jiřina Zavoralová
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2022
  • Užitná plocha: 283 m²
  • Fotograf: Peter Fabo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři