Architektura / interiér

Infocentrum a kavárna Prádelna

Jak vypadá kavárna na venkově v zámecké zahradě v budově původní zámecké prádelny? Dřevo praská v kamnech a z kuchyně voní domácí koláče. Žárovky září na prádelní šňůře. Motiv vlnek jako ornament proplouvá celým interiérem od loga přes zdobné stěrky až po detail nábytku.

Martin Gaberle , 19. 8. 2013

Zámek v obci Valeč byl po 37 letech od ničivého požáru otevřen veřejnosti. Rostoucí počet návštěvníků zámeckého areálu, který čítá samotný zámek, hospodářské budovy, jízdárnu s iluzorními bránami, sochy barokního sochaře M. B. Brauna a letohrádek, si vyžádal informační centrum a kavárnu, kde budou moci turisté od pondělí do neděle zakončit prohlídku. Citlivě zrekonstruovaná budova zámecké prádelny, kterou nemůžete po cestě na zámek minout, se k tomu účelu nabízela.

V interiéru bylo naším cílem vytvořit domácí atmosféru. Po vstupu těžkými dřevěnými dveřmi se neocitnete před barovým pultem, ale v kuchyni, kde dostanete limonádu, kávu nebo turistické informace. Co je v nabídce kavárny se návštěvník dozví na černé tabulové stěně, za kterou je skryté hygienické zázemí. Hravý ornament vlnek, který celý návrh sjednocuje, vychází z tvaru obrácené valené klenby stropu.

K venkovnímu sezení na dosah barokních soch se káva podává oknem s velikým nápisem na fasádě. Hned vedle okna na prádelní šňůře visí denní nabídka.

Návrh svou jednoduchostí a přitom hravým až lidovým přístupem zapadá do okolního venkovského prostředí. To mu dává možnost být i po letech užívání svébytnou jednotkou zámeckého komplexu.

Klíčová slova:

COLL COLL Martin Gaberle

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři