Architektura / občanské stavby

Inspirativní prostředí mezinárodní základní školy v Rize staví na přírodních materiálech

Základní školy EXUPERY s akustickými obklady Acutec Foto: ACUTEC

V letošním roce prošla mezinárodní základní škola EXUPERY v Rize významnou rekonstrukcí, kterou architekti pojali s ohledem na aktuální trendy ve stavebnictví.

ACUTEC s.r.o. , 1. 12. 2021 / Advertorial

Objekt školy se nachází v širším centru Rigy, hlavního města Lotyšska. Škola se zaměřuje na mezinárodní studenty. Kvalitní vzdělání by mělo být ruku v ruce s inspirativním prostředím. Proto tým architektů dostal za úkol vytvořit plně funkční učebny a prostory s použitím ekologických a přírodních materiálů.

Tím bylo dáno, že hlavní linku všech interiérů i stavby budou spojovat dřevěné materiály. Velká část konstrukce je tedy kombinována z masivních lepených vazníků a ocelových spojek.

Stávající malé učebny získaly více společných prostor, které je možno využívat víceúčelově. Hlavní devizou školy je umělecké zaměření, ať již jde o hudbu nebo jinou tvorbu. Proto vzniklo několik nových ateliérů pro velké i malé skupiny nebo také hudební posluchárny.

Architekti tedy museli vyřešit komplexní akustiku v celém projektu. Hledali materiál, který je možno aplikovat jak na stěny i strop a který zároveň bude mít dostatečnou akustickou pohltivost ( aw 0,9) a bude splňovat jak estetické, tak technické požadavky (odolnost, nehořlavost, údržba).

Foto: Materiál musel pohlcovat ozvěnu a splňovat estetické a technické požadavky

Volba padla na panely ACU-CEW z dřevité vlny a cementu v naturálním a mléčném odstínu. Jde prakticky o novodobý heraklit, který je však v pohledové kvalitě (tenkých vláken) s možností individuální úpravy hran i formátů. Výhodou je také ojedinělá struktura, která si na „nic nehraje“. Díky certifikaci skladeb bylo možné správě konfigurovat jednotlivé skladby stěn a stropů s garancí výsledného efektu.

Škola se nově otevřela studentům opět v září a po prvních měsících lze potvrdit, že studenti i učitelé vřele kvitují provedenou rekonstrukci jak po technické, tak i designové stránce.

Stavba je zároveň finalistou mezi „projekty roku 2021“ v Lotyšsku.

Foto: Učitelé i studenti cení rekonstrukci po technické i designové stránce
  • Město: Riga
  • autor: ACUTEC s.r.o. *
  • publikováno: * 1. 12. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

akustika základní škola

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři