Architektura /

Interiér tradiční mexické restaurace Guria

Restaurace Guria byla navržena osvědčenými postupy vycházejícími ze španělských tradic. Projekt byl dokonce ocěněn národní cenou za návrh interiéru AMDI za rok 2006. Škoda, že z ČR je to příliš daleko na to, abychom jsme si tam skočili na meníčko...

Pascal Arquitectos , 25. 8. 2010

Foto: eArch
Architektonický návrh restaurace Guria je současnou interpretací starých baskických domů. Tento koncept byl pod výslovnou žádostí investora navržen podle osvědčených postupů vycházejících z původních španělských tradic.

Projekt začal vytvářením trojúhelníkové sítě, která se propisuje v podhledu téměř celé restaurace. Na jejím základě byl navržen styl geometrie interiéru a zároveň i jeho doplňky. To bylo východiskem návrhu konceptu i jeho prostorového rozvržení. V celém interiéru je použita eklektická směs přírodních materiálů, mahagonového dřeva, železa či exotického mramoru, připomínající teplé prostředí baskické architektury.

U vstupu návštěvníky vítá šest metrů vysoké foyer recepce s nepravidelně tvarovanou vápencovou stěnou, která dodává tomuto místu dramatický ráz. Výška vstupu je umocněna zavěšeným víceramenným lustrem nad samotnou recepcí.

Dále se z foyer dostaneme do vstupní haly, ve které je dominantou podsvícený bar se zeleného mramoru, vzhledem odkazující k deštnému pralesu. Dále je v hale umístěný kamenný krb, dřevěné mahagonové podlahy, kolem pohovek a křesel jsou rozmístěny stolní svítidla jednoduchých tvarů, na stěnách jsou zavěšené zarámované fotografie, které jsou ve skutečnosti promítaným obrazem LCD displeje.

Foto: eArch
Přímo za recepcí je umístěn hlavní sál, kde se jako dominantní prvek zvedá ústřední sloup s dřevěným obložením, který jako by předstíral, že nese celou stavbu. Nad hlavním barem restaurace je umístěný velkoplošný obraz, který je uměleckým dílem od Fernanda Aceves Humana, zobrazující soumrak v San Sebastianu.

Restaurace dále obsahuje soukromý vinný sklípek s kapacitou 24 hostů, který je umístěn v místnosti s vysokým šestimetrovým stropem zakončeným klenutými dřevěnými trámovými nosníky. Folklórní španělské lustry či zrcadla, použití železa a dřeva v interiéru, pevně uchycené osvětlení a pětimetrový stůl z jednoho kusu dřeva dodávají sklípku středověkou atmosféru.

Na střeše je umístěna terasa, která je obklopena zelení s aromatickými rostlinami a třemi mosaznými komíny.

Uznání a ocenění:

AMDI – vítěz národní ceny za návrh interiéru v kategorii pohostinství, Guira restaurant, červenec 2006

 

 Mexická vlna 2010

 Název:

 Restaurant Guria

 Adresa:  Santa Fé, Ciudad de México, Mexiko

 Autoři:  Pascal Arquitectos (Carlos Pascal & Gerard Pascal)

 Plocha:  950 m2

 Realizace:  2005 - 2006

 

Přeložil Filip Molčan

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři