Základní škola s družinou ve francouzském městečku Otterswiller Foto: Croce & WIR
Architektura / občanské stavby

Jasně bílá, pragmaticky jasná. Nová školní družina zaujme zářivou šupinovitou fasádou z hliníku

Ve francouzském městečku nedaleko Štrasburku vznikla novostavba školní družiny jako součást rekonstrukce základní školy. Za jednoduchou, moderní a účelovou budovou, která vyniká zářivě bílou hliníkovou fasádou stojí architektonické studio Urbane Kultur.

EARCH.CZ , 21. 8. 2023 / Advertorial

Forma se vyvíjí s časem

Dominique Cornaert a Philippe Dahan společně založili kancelář Urbane Kultur již v 90. letech. Dlouho sídlili ve štrasburské čtvrti, která se nyní zdá být posledním ostrůvkem designu, postupně obklopeným nízkými průmyslovými a obchodními halami. Jejich práce je charakteristická klidným a pragmatickým přístupem. Nejde jim o přehnané ambice zlepšení celého světa, ale nabídnout funkční a trvanlivá řešení s vlastním architektonickým rukopisem.

 

Tmavý sokl, bílá koruna

Ve městečku Otterswiller, nedaleko Štrasburku, měla nově zrekonstruovaná školní budova získat nové centrum mimoškolní péče a další prostory pro pohyb malých školáků. Stávající objekt, který se nachází naproti louce s ovocnými stromy, zalesněné ploše a rodinným domů z různých stavebních období, představující typický konec alsaského městečka – byl nevhodně umístěn ve svažitém terénu.

Foto: Sokl a vyšší patro jsou záměrně barevně a materiálově odlišeny

Jeden z autorů, architekt Cornaert vysvětluje, že tuto topografickou dysfunkci se jim podařilo vyřešit již ve svém soutěžním návrhu, a to myšlenkou průběžného soklu. Požadované funkční doplňky autoři uspořádali na stejné úrovni jako první podlaží staré školní budovy. Kvůli tomu se zdá, jako by se stará i nová část tlačily do terénu, který se svažuje až o šest metrů.

Vznikl tak jednoduchý, ale přesto neobvyklý dům na pevném funkčním soklu. Této myšlence odpovídá i barevná volba použitých materiálů. Sokl základní školy v přízemí je tvořen keramickými obklady antracitové barvy, zatímco plochy o patro výš včetně navazující strmé střechy jsou bílé, čímž architekti docílili požadovaného kontrastu. Budova přilehlé školní družiny s plochou střechou je pak celá obložena hliníkovými fasádními šablonami 44 × 44 v barvě P.10 prefa bílé od společnosti PREFA Aluminiumprodukte.

Stejná barva, různý materiál

Urbane Kultur umně využívá funkční členění stavby k formování jednotlivých budov školního areálu. Objem budovy školní družiny působí i přes svou velikost drobně a agilně. Přizpůsobuje se měřítku okolních rodinných domů a svým výrazem návštěvníky vybízí k prohlídce.

Foto: hliníkové fasádní šablony 44×44

I když to tak na první pohled nevypadá, každá strana je kompozičně pojata trochu jinak. Důležitou roli zde hrají především použité materiály. Jednotlivé budovy byly na úrovni druhého podlaží i přes jednobarevně zvolené schéma jasně odlišeny různým typem fasád. Exteriér a meziprostory staveb tak díky této dvojí materiálové stránce získávají vlastní specifické kvality. Jednoduchý, avšak citlivý koncept a výběr materiálů funguje a nezůstal bez povšimnutí, ateliér Urbane Kultur za něj totiž v roce 2021 obdržel cenu Prix de Facades2build.

  • Autoři: Dominique Cornaert, Philipp Dahan
  • Ateliér: Urbane Kultur
  • Země: Francie
  • Město: Otterswiller
  • Realizace: 2020
  • Plocha pozemku: 1735 m²
  • Dodavatel: Charpentes MOOG

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři