Architekti ze studia Nussmüller Architekten navrhli nové studentské koleje v rakouském Leobenu Foto: Croce & WIR
Architektura / občanské stavby

Novou budovu studentské koleje v rakouském městě pokryla hliníková fasáda, decentně odráží historické okolí

Fasádní lamely PREFA Siding zdobí inovativní novostavbu studentské koleje na faře v rakouském Leobenu. Přes 500 m² plochy zavěšené odvětrávané fasády v bronzovém odstínu pokrývá dvě patra třípodlažní budovy v těsné blízkosti kostela sv. Jakuba.

PREFA Aluminiumprodukte , 8. 12. 2022 / Advertorial

Architekt Werner Nussmüller vtiskl na základě zadání místního faráře místu, kde se původně nacházel zchátralý církevní objekt z 16. století, zcela nový život. Rámová budova studentské koleje Collegium Jacobinum je zčásti podepřena několika pilíři. Dává tím vyniknout objemu novostavby při současném otevření a provzdušnění uličního prostoru, který budova svým tvarem striktně kopíruje. Částečně se také opírá o zdi staré fary a v přízemí navazuje na stávající kostelní sál. Sál a novostavba tvoří jakousi obytnou zeď, která stíní klidnou kostelní zahradu.

Přízemí bylo postaveno z železobetonu, patra nad ním z ohýbaného křížem lepeného dřeva. Kromě nosných vnitřních stěn byly ze dřeva vyrobeny rovněž stropy a dřevem je obložena i většina interiéru, takže použitý konstrukční materiál zůstává viditelný a hmatatelný doslova na každém kroku. Vnější plášť tvoří z části měděná fasáda v přízemí a převažující hliníková fasáda společnosti PREFA Aluminiumprodukte ve vyšších patrech.

Foto: Budova studentských kolejí navazuje na místní kostel. Na architektonickém zadání se podílel tamější farář

K obložení fasády byly zvoleny vysoce kvalitní fasádní lamely Siding, které jsou odolné vůči jakýmkoliv povětrnostním vlivům a korozi. Nabízí také pevné a zcela skryté upevnění, mnoho možností ztvárnění a jsou zcela nehořlavé (třída reakce na oheň A1). V Leobenu krom toho musely dále splnit podmínku možnosti pokládky na konvexně a konkávně prohnutou fasádu. Různě dlouhé lamely celkem tří rozdílných šířek, jejichž přiznané spoje (spáry) jsou nerovnoměrně rozloženy po celé fasádě, umocňují prohnutí stavební konstrukce a současně eliminují materiálovou roztažnost. Podle klempíře Helmuta Legensteina, který fasádu nejenom realizoval, ale také detailně naplánoval, již není v dnešní době individuální řešení standardem, jako tomu bývalo dříve. „Ruční řemeslná práce je stále vzácnější. Pracovat na úrovni očí a detailu je strašně důležité. Při kontaktu se stavbou získáte cit pro materiál. Osvojíte si jeho možnosti, jeho živost i hravost, které na papíře nevidíte,“ upřesňuje Legenstein. Spolupráci s Legensteinem si pochvaluje i Werner Nussmüller: „V kanceláři nemáte takové možnosti práce s materiálem, jako přímo na stavbě. Proto jsme nechali Helmutovi prostor pro detailní rozvržení lamel, jejich šíři i pozici spár. Po technické stránce jsme si hned rozuměli, proto mohu s klidem zkonstatovat, že fasáda na Collegium Jacobinum je instalována s milimetrovou přesností,“ uzavírá Nussmüller.

Foto: K obložení fasády zvolili architekti vysoce kvalitní výrobky PREFA Aluminiumprodukte

Na barevném provedení hliníkové části fasády (bronzový odstín, RAL 7048), které v závislosti na počasí a úhlu pohledu nabývá zlatého, bronzového nebo jílovitě třpytivého odstínu, se Nussmüller shodl s Ředitelstvím pro územní plánování, památkovou péči a ochranu městské krajiny ještě před prosazováním svého projektu na stavebním úřadě. Decentně a nenásilně totiž odráží barvy kostelní zdi a zcela přirozeně tak zasazuje novou budovu do historického souboru kostela sv. Jakuba.

  • Autoři: Werner Nussmüller
  • Ateliér: Nussmüller Architekten
  • Země: Rakousko
  • Město: Leoben

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři