Paluba Hamburk v Plzni od ateliéru Projectstudio8 Foto: Matěj Hošek
Architektura / občanské stavby

Jizvu Plzně zahojil pop-up projekt. Dočasné kontejnerové stavby suplují chybějící městskou zástavbu

Modulární objekty z kontejnerů se staly novou branou do Plzně. Kultivují okolí u vlakového a autobusového nádraží a přináší na dříve zanedbané místo potřebné zázemí a občanskou vybavenost.

Adéla Vaculíková , 8. 9. 2022

Okolí hlavního vlakového nádraží v Plzni patří k té části města, kterou nedefinují budovy ale spolu s železnicí velké silniční tahy. Problematický prostor se zde začal formovat v průběhu 80. let, kdy došlo ke zbourání historické zástavby. O kultivaci území a jeho znovupropojení s centrem se v Plzni snaží už asi dvě desetiletí. Dodat čtvrti při pravém břehu Radbuzy opět nějakou městotvornost je ovšem běh na dlouhou trať.

Mezi velké novostavby v této lokalitě patří autobusový terminál, funguje od roku 2018 a nachází se hned vedle hlavního vlakového nádraží. V čele terminálu se v budoucnosti počítá ještě s výstavbou odbavovací haly. Jelikož vše ještě nějaký čas zabere, vznikla teď na místě stavba dočasná – složená z kontejnerů.

Projekt plzeňského Projectstudia8 dostal název Paluba Hamburk, stojí totiž v lokalitě, které se historicky říká „na Hamburku“. „Paluba Hamburk představuje dočasné řešení před dokončením dalších etap terminálu, a tak kromě obecného zlepšení kvality prostředí zajišťuje i základní zázemí pro cestující, návštěvníky ale i místní,“ vysvětlují autoři.

Na místě se dnes nachází celkem tři blokové sestavy z kontejnerů. Jedna funguje jako zázemí pro čtyři gastronomické podniky, druhá jako městské informační centrum, v poslední je pak prostor pro uložení kol, sklad, WC a mnoho dalšího. Objekt informačního centra je záměrně nejvýraznější – má svou vlastní terasu a věž, která naplňuje funkci orientačního bodu. Pop-up stavby se nacházejí na velmi exponovaném místě, ústí sem jak podchod z vlakového nádraží, tak výstup z autobusového terminálu.

Foto: V blízkosti vlakového nádraží a autobusového terminálu se nachází tři blokové stavby z kontejnerů

Informační centrum a objekt pro gastronomické podniky propojuje vyvýšená dřevěná „paluba“. Další velká pobytová plocha se pak nachází před kontejnery se zázemím. „Terasu jsme zakončili pobytovými schody a směrem k cyklobloku na ni navázali univerzálním prostranstvím, o něž se hlavní plocha může příležitostně rozšířit a které hostí pravidelně obměňované umělecké instalace,“ říká tým architektů a projektantů Projectstudia8.

Na místo se nově dostala i zeleň, některé kontejnery mají zelené střechy, v terase jsou zasazené platany. „Srážková voda je převáděna do poldru v trávníkové ploše a její přebytky přepadají do uliční vpusti,“ dodávají autoři. Všechny tyto jednotlivosti dávají dohromady prostor, který vybízí k návštěvě. Realizace je zároveň důkazem, že i takto jednoduché ale zároveň sofistikované řešení dokáže pomoct napravit velké problémy. Tým Projectstudia8 si za realizaci Paluby Hamburk odnesl cenu poroty v lokální architektonické soutěži Cena Hanuše Zápala, kterou zaštiťuje primátor města Plzně.

Foto: Jednotlivé objekty jsou propojené pobytovou "palubou"
  • Autoři: Bohuslav Strejc, Ondřej Janout, Jan Běl
  • Ateliér: projectstudio8
  • Spolupráce: Jaroslav Holler, Lucie Tlustá, Anna Eštoková, Tereza Fialová
  • Země: Česká republika
  • Generální dodavatel: CUBESPACE
  • Dodavatel úložného systému: CUBESAVE
  • Město: Plzeň
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2021
  • Dodavatel interiéru: MY DVA

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři