Architektura / občanské stavby

Komunitní centrum Fábrica de Música ve formě arény

Projekt kulturního centra pro veřejnost zaujal porotu natolik, že se dostal až do globálního finále, odkud si odnesl druhé místo a cenu Silver Global Holcim Award.

Jaroslav Sládeček , 25. 9. 2013

Tento projekt multifunkční veřejné budovy Grotão - Fábrica de Música (hudební továrna) je umístěn v Grotãu, srdci Paraisópolis, favely São Paula, což je s více než 100tis. obyvateli jedna z největších neformálních komunit světa.

Stejně jako mnoho favel a i přesto, že má neobvykle centrální polohu, je tato oblast oddělena od sociální a kulturní infrastruktury města. Navíc je toto místo díky bezuzdnému vývoji a topografickým a geografickým podmínkám charakteristické zvýšenou erozí a nebezpečnými sesuvy půdy. Proto byl tento konkrétní pozemek dlouho nevyužitý a vytvářel zde hluché místo.

Nový projekt bere v potaz obě tyto výzvy – pozici ve městě i charakter pozemku. V těchto náročných podmínkách by měla vzniknout stavba, která má mnoho zajímavých prvků. Kvůli stabilizaci půdy byl navržen terasovitý veřejný prostor ve formě arény. Je zde obsažena řada low-tech prvků, systém umělého zavlažování, který využívá zadrženou dešťovou a tzv. ‚šedou vodu‘. Systémy aktivní a pasivní ventilace, chlazení a klimatizace, využívající jak samotnou budovu, tak konstrukci zmíněného prostoru arény.

Samotná budova pak poskytuje rozličné prostory pro hudební školu, včetně malého koncertního sálu, dále pak i prostory pro sportovní vyžití, veřejné prostory a dopravní infrastrukturu. Arénu ohraničují okolní rozrůstající se bytové domy s obchody, ve kterých se mají prodávat produkty místních zemědělců.

Stavba byla plánovaná za intenzivní spolupráce komunity. Jejím smyslem je především utužení mezilidských vztahů a pospolitosti místních obyvatel. Její autoři v něm totiž dokázali propojit protichůdné síly autorského plánování (top-down) s iniciativou budoucích uživatelů (bottom-up).

Další informace o soutěži Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.

Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.

Klíčová slova:

Holcim Awards

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři