Jeden dům rozdělený na dva lépe splyne s okolní zástavbou. Foto: Martin Kocich
Architektura / rekreační objekty

Krušnohorský dvojdům. V jedné části chalupa, ve druhé wellness

Na venkov se dnes jezdí především za rekreací a současné venkovské stavení musí mít jiné funkce než před sto lety. Chalupa v Krušných horách je na to navržena – wellness zóna se saunou je skoro stejně velká jako obytná „světnice".

EARCH.CZ , 22. 11. 2023

Krušné hory bývaly chudý a zapadlý region. Ale to se mění, lidé sem jezdí především za odpočinkem v nedotčené přírodě. Také rodina z nedalekého Mostu si tu chtěla postavit dům na rekreaci. Oslovili studio Modulora, které pro ně v minulosti vybudovalo vilu s rovnou střechou nedaleko města. Tady se zadání změnilo, nový dům je o 500 metrů výš nad mořem, musel se tudíž přizpůsobit místním povětrnostním podmínkám i regulativům.

Tomu je přizpůsobený vnější tvar a objem. Dům je orientovaný podélnou osou směrem k ulici, má střechu se sklonem 50 stupňů, která odolá vodě a sněhu. Objem je navíc rozdělený do dvou hmot. „Jsou vůči sobě posunuté a spojené vnitřní chodbou,“ vysvětluje autor návrhu, architekt Jan Alex Řezáč ze studia Modulora.

Foto: Jedna část domu je obytná, ve druhé je wellness a sklad na kola a lyže

V jedné části horského dvojdomu je obytná místnost, dětský pokoj a v podkroví rodičovská ložnice. Jelikož obytná kuchyně není veliká, bylo třeba co nejúsporněji vyřešit schody. „Klasické schodiště s jedním či dvěma rameny by zabíralo velkou část půdorysu při relativně malé zastavěné ploše domu. Ideálním kompromisem se ukázalo použití mlynářských schodů o šířce pouhých 70 cm. Konstrukčně byly vyrobeny ze smrkové spárovky a spolu s přiznanými vaznými trámy jsou výrazným interiérovým prvkem,“ vysvětluje architekt Řezáč.

Smrkové dřevo je relativně levné, přitom ušlechtilé – proto je použito i jinde v interiéru. Pod schodištěm je kuchyňská linka. Obytná místnost je propojena s terasou velkým francouzským oknem.  Vnitřní chodbou se pak prochází do druhé části domu. Tam je sauna s odpočívárnou a vlastní terasou a velká místnost pro kola a lyže, tedy přesně to, co potřebuje chalupník v 21. století.

Foto: Velké okno do zahrady, největší ozdoba interiéru

Technicky se jedná o montovanou dřevostavba v difuzně otevřené konstrukci; fasáda však vzhledem k zdejšímu klimatu není dřevěná, ale omítnutá. Stavba je izolovaná 260 mm izolace, která chrání dům před drsnou horskou zimou i vedrem. Vytápí se krbovými kamny a elektrickým podlahovým topením, což je kombinace, která zajistí jak rychlé vytopení před pátečním příjezdem, tak nízké náklady.

Investoři chtěli snížit jak provozní, tak pořizovací náklady na minimum, šlo o to dostat dovnitř vše podstatné, ale nic zbytečného. V tom se filosofie téhle stavby podobá tomu, jak o svých domech uvažovali dávní Krušnohorci.

  • Autoři: Jan Alex Řezáč
  • Ateliér: Modulora
  • Spolupráce: Walbert Schmirler
  • Země: Česká republika
  • Zastavěná plocha: 120 m²
  • Užitná plocha: 142,5 m²
  • Autor stavebního projektu a dodavatel stavby: CELET s.r.o.
  • Konstrukční systém: betonová základová deska, montovaná dřevostavba v difuzně otevřené konstrukci, konstrukční systém CELET Ekono- my Plus, dřevěný krov, střešní krytina plechová falcovaná Ruikki
  • Skladba obvodové stěny: silikát, omítka s výztužnou sítí, izolace ISOLAIR 100 mm, rámová konstrukce z KVH hranolů, tep. izolace Knauf ECOSE DIFFU 160 mm, OSB deska 18 mm, rošt z dřev. profilů 40/60 mm, deska Rigidur 12,5 mm, malba
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U=0,14 W/m².K
  • Výplně otvorů: okna plastová antracitový odstín, s izolačními trojskly (U=0,5 W/m².K), vnitřní dveře lakované bezfalcové Sapeli
  • Vytápění a technologie: elektrické podlahové vytápění, krbová kamna na dřevo, el. zásobník TUV na 200 l
  • Projekt: 2019
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři