Boq architekti - Dům u rybníka: Pro stavbu objektu byl vybrán poklidný pozemek v jižních Čechách Foto: Tomáš Dittrich
Architektura / rekreační objekty

Na břehu jihočeského rybníka postavili minidomek se saunou pro útěk z města

Ateliér boq architekti navrhl na klidném místě v bezprostředním kontaktu s rybníkem v jižních Čechách malý domek, ve kterém hrají prim výhledy na okolní krajinu.

EARCH.CZ , 20. 4. 2023

„Koncept domu vychází z klasického venkovského archetypu. Základní hmota se sedlovou střechou je ovšem pragmaticky doplněna obdélníkovým kubusem, přičemž toto prolnutí dvou hmot vychází z vnitřního uspořádání a je tedy patrné i v interiéru,“ popisují architekti základní architektonické pojetí domku.

I přes své skromné rozměry stavba upoutá pozornost už z dálky díky bílým fasádám a plošnému prosklení průčelí až do štítu. K tomu autoři návrhu ze studia boq architekti přistoupili proto, aby majitelům dopřáli co nejlepší výhledy na krásnou okolní krajinu a tím podtrhli hlavní přednost tohoto poklidného místa v jižních Čechách.

Foto: Dům se nachází pouhých pár metrů od vodní hladiny

Objekt se sedlovou střechou zůstal uvnitř otevřený v jeden vzdušný prostor. Dole se nachází kuchyň, jídelní stůl a obývák, v patře postel s pracovním koutem orientovaným směrem k rybníku, aby si majitel mohl dopřávat uklidňující pohled do přírody i během práce.

Foto: Díky prosklenému průčelí se otevírají výhledy do krajiny

Část domku s plochou střechou pak obsahuje relaxační zázemí – koupelnu přecházející v saunu, která má díky velkému oknu rovněž výhled na vodní hladinu. „Nedílnou součástí celkového designu je zahrada. Břeh byl zpevněn kamennými valouny, které lemují písčitou pláž. Kamenné prvky se objevují dále v zahradě ve zpevňující zídce a kamenné obložení se dostává ke slovu i na čelním průčelí domu,“ dodávají architekti Miroslav a Jana Stachovi.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři