Vítězný návrh na revitalizaci kulturního centra Osvětová Beseda ve slovenské obci Ivanka pri Dunaji od studia AOSI Foto: Maroš Mitro
Architektura / občanské stavby

Brněnský ateliér AOSI zvítězil v soutěži na přestavbu kulturního centra v malé slovenské obci

Brněnský architektonický ateliér AOSI zvítězil v soutěži na revitalizaci kulturního centra Osvětové besedy ve slovenské obci Ivanka pri Dunaji. Projekt pracuje s původní siluetou Osvětové besedy a přidává novou hmotu. Díky navržené přístavbě vznikne intimní prostor vnitřního nádvoří plynule navazující na sál. Zároveň dostavba přehodnocuje uspořádání zázemí a umožňuje různé funkce objektu i v době mimo využívání hlavního společenského sálu.

AOSI , 2. 8. 2022

Stávající struktury a jejich změny

Architekti ponechávají hlavní podstatu ze stávající struktury areálu – společenský sál. Ten navrhují očistit od nánosů doby do jeho původní podoby. Nynější podlahu nahrazují dřevěnými parketami a dosavadní podhled mění za podhled akustický, který zvýší světlou výšku prostoru. Tím sál dostane důstojnější podobu. Stínit by společenskému sálu z jihu měly venkovní markýzy, obdobně jako v přistavěné části. Nově také architekti umisťují šatny a zázemí účinkujících pod jeviště. Vzniknou dvě schodiště – jedno pro návštěvníky, druhé pro účinkující. „V urbanistické rovině návrh adekvátním způsobem doplní uliční linku. Vítězný tým správně identifikoval kvality stávajícího objektu, který očistil od dodatečných méně kvalitních vrstev a sebevědomě pracuje se všedností jeho výrazu, jenž definuje identitu nároží Náměstí sv. Rozálie,“ hodnotí vítězný návrh porota.

Přidaná hmota

Revitalizaci Osvětové besedy tvoří jednoduchá přístavba ve dvorní části areálu, která umožňuje plynulý přechod mezi sálem a dvorem. Zároveň vytváří hranici mezi vnitřním nádvořím a náměstím. Nová hmota poslouží jako zázemí pro catering, šatny, kancelářské prostory pro zaměstnance nebo sociální zázemí. Vznikne tak možnost přímé obsluhy interiéru i dvora. „Minimalizace stavebních nákladů vede na úsporný prostorový provozní rozvrh. Umístění cateringové kuchyně umožňuje přímou obsluhu interiéru i dvora. Je uvažováno s vícero scénáři využití objektu v době mimo využití sálu, čímž by se měla zlepšit ekonomika provozu osvětové besedy,“ vysvětluje hlavní architekt návrhu Ivo Stejskal. Materiálové řešení přístavby je střídmé a jednotné. Navrženým materiálem je pohledový beton, kterému v interiéru akcentuje červeně zbarvený bar.

Foto: Barevnou střídmost interiéru i exteriéru oživuje cihlová střešní krytina nebo červený bar

Opakující se motiv

Výrazný geometrický motiv lomené linky prostupuje celým návrhem. Vychází z tvarosloví, které zlepšuje prostředí z hlediska akustiky. Motiv tak architekti přenesli do akustického podhledu v hlavním multifunkčním sále. Opakuje se i v podhledu nad barem nebo v podobě plechového zastřešení přístavby a ve formě lehkého pohyblivého textilního zastřešení, které může podle potřeby zastínit celý dvůr.

Foto: Původní společenský sál rozšíří nová nízká hmota
  • Autoři: Ivo Stejskal, Jan Vrbka
  • Ateliér: AOSI
  • Země: Slovensko
  • Město: Ivanka pri Dunaji
  • Realizace: 2022 (1. cena v soutěži)
  • Plocha pozemku: 800 m²
  • autor: AOSI *
  • publikováno: * 2. 8. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři