Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Lehátko v parku, výstava na náměstí. Mobiliář od Egoé přináší do veřejného prostoru nové funkce

Nové kolekce mobiliáře Egoé přinášejí neomezené možnosti využití veřejného prostoru. Foto: Egoé

Vžité normy neplatí, možnosti využití veřejného prostoru jsou neomezené. S tímto přesvědčením připravila společnost Egoé nové kolekce mobiliáře. Nabízejí řešení pro všechny standardní situace, zároveň ale vnášejí na náměstí a náves zcela nové funkce, dosud typické pro privátní prostředí. Aktuální katalog Egoé sbližuje možnosti veřejného a soukromého prostoru.

EGOE , 12. 3. 2024 / Advertorial

Základní mobiliář pro veřejný prostor je daný – koše, lavičky, zastávkové přístřešky, stojany na kola. To vše v několika provedeních, která tvarově a materiálově vycházejí vstříc možnostem instalace v různých prostředích. Od moderní zástavby přes venkovskou náves až po historická centra měst. Egoé jde ještě o krok dál. „Ve veřejném prostoru se pohybujeme přes 30 let. Jsme přesvědčeni, že prostřednictvím designu lze hranice jeho využití výrazně posunout,“ říká šéfdesignér a majitel Egoé Radek Hegmon.

Co je v základu

Základem nabídky je pět řad označených jednoduše písmeny A, E, I, O, U. Technicistní přístup k názvosloví odráží principy fungování Egoé. Jde o zásady průmyslového designu založeného na principu maximální funkčnosti a ergonomie. Nejkomplexnější je řada I, která obsahuje několik typů laviček, otočné křeslo, lehátka, koše, květináče, stojany na kola. Volit lze použité materiály, v nabídce jsou celoocelové varianty i provedení kombinující ocel, litinu a hliník se dřevem.

Foto: Lehátka dávají na první pohled najevo odolnost, kterou podtrhují dynamické ostré linie. K dispozici jsou v celoocelovém provedení nebo v kombinaci ocele a dřeva.

Důraz na detail

Zahrazovací sloupky v dvojím základním tvaru pro moderní i historickou zástavbu. Ocelový cyklo box pro bezpečné uložení jízdních kol v přednádražních prostorech. Vývěsky s možností osvětlení a instalace na zeď i pilíř. Všestranně použitelný orientační systém. Paravány pro odstínění odpadních nádob. To vše je v nabídce už nyní, portfolio se bude navíc postupně rozšiřovat.

Posunování hranic

Tři řady přístřešků nabízejí prostor pro množství aplikací. Od těch typických, jako jsou zastávky, kryté stání pro kola nebo prodejní stánky, až po ty, které se do venkovního, tedy i veřejného prostoru, teprve začínají prosazovat. Třeba modulární výstavní a informační systém, který lze rychle instalovat prakticky kdekoliv. Nebo venkovní učebny využitelné i jako místa pro přednášky v parku. Tím vším Egoé přepisuje vžité normy využití veřejného prostoru.

Foto: Kolekce O kombinuje ocelovou konstrukci a masivní dřevo. Základem řady je hmotově výrazný mobiliář.

Proč Egoé

Veřejný prostor, tedy sdílená místa, je téma, kterému se holding Egoé věnuje už přes 30 let. Aktivní je i ve velkých projektech v dopravní infrastruktuře – navrhuje a vyrábí zastřešení pro autobusová a železniční nádraží v několika zemích Evropy. „Výrobu realizujeme ve vlastním areálu v Bílovicích. Kontrolou celého procesu od návrhu přes výrobu a prodej až po montáž a servis přebíráme odpovědnost nad kvalitou projektů ve veřejném prostoru,“ vysvětluje Radek Hegmon.

Co dál? Outdoor nábytek, bydlení a camping

Produkty pro veřejný prostor a projekty v dopravní infrastruktuře mají v portfoliu Egoé pomyslný protipól v podobě řešení pro privátní sektor. Jde o outdoor nábytek, projekt plnohodnotného bydlení na malé ploše, lyže nebo kempingový box, kterým lze v běžném autě vytvořit zázemí pro cestování. Napříč celým portfoliem se prolíná společná linka – přenést do exteriéru komfort interiéru, přitom ponechat emoce z pobytu venku. To vše je postaveno na myšlence, že nápady dělají produkty. Více na www.egoe.eu.

SPONZOR

  • autor: EGOE *
  • publikováno: * 12. 3. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři