Lesovna poblíž Pacova od studia 20-20-ARCHITEKTI a VYŠEHRAD ateliéru Foto: Filip Šlapal
Architektura / industriální a technické stavby

Lesovnu na Vysočině vyřezali 2020 architekti z modřínového dřeva

Uprostřed vysočinských lesů najdeme novou lesovnu, kterou architekti navrhli jako inspirativní ukázku spojení tradičního pojetí a současného přístupu v estetické i funkční rovině. V Pacově najdeme zároveň mnoho dalších soudobých realizací.

Kristýna Korčáková , 10. 7. 2022

V lesích jihozápadně od Pacova byla minulý rok dokončena výstavba lesovny, za kterou stojí studia 2020 architekti a VYŠEHRAD atelier. Lesovna se nachází v areálu Na Šimpachu a slouží jako zázemí pro správu lesa společnosti Pacovská lesní s.r.o.

Budova je tvořena dvěma propojenými objekty. Jde o stavby obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou, které pod tupým úhlem vymezují manipulační dvůr. Fasády kryje obložení modřínovými latěmi, které architekti využívají ve svých projektech často. „Modřínová prkna tvoří rovněž obklad střešní roviny – stavba je tedy ‚vyřezána‘ z modřínového dřeva,“ dodávají architekti s tím, že modřínem jsou obloženy také vikýře.

Spojovací krček, který kontrastně k hlavním budovám tvoří prosklené a oplechované plochy, je zároveň hlavním vstupem a spojuje jak administrativní, tak provozní část. Lesovna totiž plní několik funkcí: v jižním administrativním křídle se nachází kancelář ředitele, sekretářky a hajného. Připojená prosklená jednací místnost nabízí výhled po okolních lesích. Severní provozní křídlo zahrnuje dřevozpracující prostory a zázemí pro zaměstnance, jako jsou toalety, šatny nebo například denní místnost. Dřevozpracující mechanismy a servisní dílny se nachází v přízemí, odkud vede ocelové schodiště do podkroví, kde je ubytování pro sezónní pracovníky.

Foto: Hlavní budovy mezi sebou vymezují dlážděný manipulační dvůr

Světlo se do interiéru dostává okny nejrůznějších rozměrů ze všech světových stran. Architekti se rozhodli pro střídmost a jednoduchost, které oživují zelené dveře inspirované okolním prostředím. Podlaha je buď dřevěná, s níž ladí dřevěný nábytek, nebo velkoformátová světle šedá nenápadná dlažba, která se hodí zvláštně do technických místností nebo dílen pro svoji praktičnost.

Foto: Oplechovaný krček spojuje administrativní a provozní část

Technický dvůr je vydlážděn žulovými kostkami s ohledem na větší techniku. Projekt je syntézou tradičního tvarosloví se soudobým zpracováním podobně jako v případě další podobné realizace – technického zázemí v Beskydech. Architekti (ještě pod hlavičkou VYŠEHRAD atelier) v Pacově navrhli také další stavby, jako je například oceňovaná mateřská škola, památník ke 100 letům založení Československa, dům sociálních služeb a rekonstrukce místního zámku.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři