Architektura / rodinné domy

Malý rodinný dům se jménem BABU

Druhá dřevěná ochutnávka tohoto týdne - tentokráte malý rodinný dům z dílny mladého ateliéru Archport.

ARCHPORT , 5. 2. 2015

Dům BABU je pojmenován po čtyřnohému členu rodiny a nachází se v Praze ve Vodňanské ulici. Od čtyřicátých let se tato ulice různě vyvíjela a stavby postupně zvyšovaly. Posledním vzrůstem byla administrativní (červená) budova na vedlejším pozemku, která svým charakterem diktuje ráz ulice.

Pozemek, na kterém se naše stavba nachází, má pouze 238 m2 a směrem na jih se zužuje a svažuje. Dům BABU na tyto skutečnosti reaguje jak výrazově, tak i hmotově a navazuje na přirozený vývoj ulice. Stavba nahrazuje část asymetrického dvojdomku. Bylo nutné se vypořádat s výškovými rozdíly mezi sousedními objekty. Dům byl odsazen na západní hranici pozemku, blíže ke kancelářské budově. Tím je více exponován do své zahrady a neomezuje zbývající část dvojdomku.

Dům je dvoupodlažní a je zastřešen kombinací dvou pultových plechových střech, které jsou od sebe odsazeny světlíkem pro schodišťovou galerii. Horní úroveň hřebene sahá do výšky osmi metrů ,čímž se dům stává řádným členem ulice, který respektuje uliční čáru. Základní proporce vychází z krychle. Výška k horní hraně střechy je stejně velká jako strana čtverce půdorysu, tedy osm metrů. Bok domu tvoří společně s plným dřevěným plotem jednolitý profil, který se táhne po celé délce pozemku a dotváří charakter dvorku, který zajišťuje soukromí od vedlejší kancelářské budovy.

Konstrukce domu je koncipovaná jako dřevostavba uložená na železobetonových patkách. Dřevěnou konstrukci tvoří nosníky Palco s obedněním z OSB desek.

Salon dřevostaveb je nesoutěžní přehlídka kvalitní moderní architektury ze dřeva. Formou výstavy, přednášek, projekcí a odborné literatury nabízí jedinečnou příležitost zhlédnout na jediném místě výběr toho nejlepšího, co v tomto oboru za poslední rok vzniklo. Přehlídka má těžiště na veletrhu Dřevostavby. Po zbytek roku se pak výstava pravidelně představuje i v dalších městech České republiky a na Slovensku. Přehlídka Salon dřevostaveb je určena především široké veřejnosti, které se snaží zprostředkovat nejširší možné spektrum informací o rychle se rozvíjejícím odvětví dřevostaveb. Setkávají se zde také architekti a odborníci nejen z České republiky, ale z celého světa. V uplynulých letech jsme měli možnost setkat se zde s architekty z Kanady, Norska, Rakouska, Finska a Belgie. Záštitu nad touto přehlídkou udělila Česká komora architektů.

Více informací naleznete na www.salondrevostaveb.cz.

  • Autoři: Vojtěch Hybler
  • Ateliér: ARCHPORT
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 14 - Kyje
  • PSČ: 198 00
  • Datum projektu: 2012
  • Realizace: 2013
  • Užitná plocha: 104.00m2
  • Zastavěná plocha: 64.00m2
  • Plocha pozemku: 238.00m2
  • Materiál: dřevo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři