Rodinný dům v ulici Wembury Mews v Londýně od Russella Jonese Foto: Rory Gardiner
Architektura / rodinné domy

Materiálové řešení rodinného domu určil úzký průchod. Vše se muselo dovézt na malém vozíku

Dům obložený dřevem zvenčí i zevnitř vstoupil do historické rezidenční čtvrti Londýna. Jeho šířku určila stará garáž, která na pozemku dříve stávala.

EARCH.CZ , 20. 9. 2022

Nápadný, ale formálně střídmý rodinný dům s fasádami pokrytými obkladem ze sibiřského modřínu se nachází uprostřed bloku. Obestupují ho rodinné domy patřící do památkové zóny čtvrti Highgate na severu Londýna. Místní architekt Russell Jones pojal nový dům vůči původní zástavbě kontrastně – složil ho z přísných kubických objemů, jejichž šířku definovala velikost stávající garáže.

„Na pozemku o rozloze 200 metrů čtverečních, který je přístupný úzkým průchodem, se dříve nacházela stará garáž a zadní zahrada přilehlého domu,“ vysvětluje Russell Jones. Byl to právě úzký průchod, který zásadně ovlivnil výběr materiálů a stavebních metod. „Vše muselo mít takové rozměry a hmotnost, aby se dalo ručně přenést nebo dovézt na vozíku,“ dodává.

Nový rodinný dům má dřevěnou rámovou konstrukci s vyzdívkami z cihel. Vše nakonec vizuálně sjednotil dřevěný obklad, a to zvenčí i zevnitř. V exteriéru je dům obložený dřevem ze sibiřského modřínu, v interiéru zase deskami z douglasky, které pokrývají podlahu, stěny i strop. Monochromatického účinku bylo nakonec dosaženo i na zahradě, do které se schází z prostorné venkovní terasy. Pod tou se nachází velká akumulační nádrž na srážkovou vodu pro zahradní použití. „Projekt kombinuje vysokou úroveň izolace, tepelné čerpadlo, podlahové vytápění, LED osvětlení, indukční vaření a rezervu pro budoucí fotovoltaické pole,“ dodává k technickým aspektům rodinného domu Russell Jones.

Foto: Do ateliéru umístěného v suterénu proniká světlo skrze prosklenou fasádu

Obytné místnosti domu jsou uspořádané kolem asi dvacet metrů dlouhé chodby, která prochází od vstupních dveří až na opačný konec domu. Součástí je také ateliér v suterénu, který je osvětlený shora skrze prosklení na hlavní fasádě. Největší místností v úzkém domě je obývací pokoj s kuchyní, který se skrze posuvná okna propojuje se zahradou a opticky se tak zvětšuje. „Nábytek včetně stolů, postelí, polic, skříní a dveří je vyroben ze stejných desek z douglasky jako vnitřní obložení. Naproti tomu pracovní plochy v kuchyni, nízké stolky v koupelně a výklenky jsou obloženy matným bílým porcelánem,“ popisuje Russell Jones.

Foto: Interiér rodinného domu je obložen deskami z douglasky, ze stejného materiálu je i volně stojící nábytek
  • Autoři: Russell Jones
  • Spolupráce: Sarah Hare, Matilda Jones, Eleni Makri, Ross Tredget, Nick Vullings, Hannah Guy
  • Země: Velká Británie
  • Realizace: 2020
  • Město: Londýn

Klíčová slova:

dřevo Londýn terasa

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři