Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Renovace hradu Turenne

Hrad Turenne, který se nachází v centru města Chameyrat, v průběhu let zchátral, takže vyžadoval rekonstrukci a úpravy.

Středisko mědi , 20. 9. 2012

Hrad tvoří dvě křídla, spojená s okrouhlou věží bez střechy. Zůstalo několik původních prvků, avšak řada rekonstrukcí zamotala jeho původním vzhledem:

- východní věž byla zničena,

- západní věž nemá střechu (stopa po dávném ohni na vrcholu),

- západní křídlo se proměnilo ve stodolu,

- na jižní části západního křídla přibyl na počátku XX. století byt.

Přirozený sklon terénu směrem k jihu vytváří rovnováhu s centrem obce: kostel poblíž panského sídla níže po svahu a hrad Turenne na vrcholu. Budova přináší do panoramatu vesnice soudržnost a zahušťuje zástavbu.

Stavební práce

Bez spolehlivých informací o původním architektonickém řešení budovy bylo účelem projektu znovu vyhodnotit objemy zbývajících struktur s cílem udržet je v rovnováze s umístěním stavby v obci. Hlavní budovy hradu jsou zrestaurovány s ohledem na jejich původní vzhled:

- severní křídlo je vyztuženo a jen jeho střecha je restaurována do původního tvaru,

- restaurovaná věž po demolici přístřešku vyniká, ale chybějící střecha není opětovně interpretována,

- ze západního křídla zbyly pouze části zdiva sklepů a zdí do dvora, a jsou přistavěny do objemu podobného tvaru jako náhrady malého domu, určeného k demolici. Pro tuto přístavbu je použito kaštanové opláštění, odlišující tento nový zásah do staré stavby. Střecha je pokryta patinovanou mědí, protaženou podél jižní zdi.

Rekonstrukce hradu Turenne je tak typickým příkladem interakce mezi starobylými prostory a novými stavbami. To umožňuje pozorovateli rozlišovat mezi originálními částmi a novými zásahy; respektovat dědictví minulosti a příspěvek k budoucímu odkazu.

Použití patinované mědi pro střechu západního křídla a opláštění stěny jižního štítu bylo zvoleno pro svou tradiční strukturu a její barevnou harmonii s teplou šedí kamenů okolních budov. Střecha a její pokračování opláštěním jižní zdi sjednocuje objem dřevěné přístavby a obnoveného západního křídla. Dokončená budova znovu nabyla vyrovnaného a monumentálního vzezření. Mědí opláštěný jižní štít vymezuje centrum obce v obnoveném městském stylu.

  • Země: Francie
  • Město: Turenne
  • Realizace: 2010

Klíčová slova:

měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři