Architektura / občanské stavby

Měděná administrativní budova diecéze

Tvar budovy se zrodil na naléhání radnice, že blízká věž s historickým významem pro město, by měla být viditelná z ulice.

Joan Baca , 3. 10. 2013

Zadání stavby dokonale vyhovují podlaží, zužující se s každým patrem a tvořící tak pyramidu. Výsledkem je unikátní stavba, která nezůstane nepovšimnuta, aniž by se přitom ucházela o "kultovní" status.

Vnější otevřené prostory se v budově propojují s přilehlými zahradami, takže fungují jako spoj mezi těmito dvěma prvky. Prostorové rozložení dosahuje maximální úrovně přirozeného osvětlení a otevřenosti mezi různými oblastmi i směrem do zahrady. Myšlenkou bylo, aby každý pracovník viděl ostatní a získal tak týmový pocit, což je v práci, kde vzájemná ideologická podpora hraje velkou roli, opravdu důležité.

Je zde i malá vnitřní terasa, intimní a útulná. Všechny interiéry jsou bílé, s cílem zdůraznit čistou geometrii prostoru.

STŘECHA

Již na počátku bylo rozhodnuto, že střecha, tvořící vlastně nejdůležitější průčelí budovy, by měla být kovová, s krytinou z patinované mědi.

Pod střechou je vzduchová komora, větraná přirozeným průvanem, přicházejícím malými vstupy, a odcházejícím otvory přímo nahoře a bočními branami (E a ​​O), které mohou být dle potřeby v létě otevřené nebo v zimě zavřené. Tímto způsobem lze udržovat ideální teplotu.

Měděný plech, který pokrývá většinu pláště budovy, ji ozvláštňuje, zatímco patina poskytuje pocit nadčasovosti.

  • Autoři: Joan Baca
  • Země: Španělsko
  • Město: Terrassa
  • Datum projektu: 2012
  • Užití: střechy

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři