Architektura / občanské stavby

Mikado House - turistická chata

Dnes naposled zveřejňujeme výsledky středoškolské soutěže Život pod střechou, jejíž pořadatelem je firma Velux, a tak se ještě jednou nechte inspirovat studentským návrhem, který tentokrát přichází od Pavla Zahálky, studenta SPŠ stavební v Hradci Králové.

Pavel Zahálka , 3. 8. 2011

Hlavní myšlenka

Cílem bylo vytvořit místo, které by poskytnulo turistům v okolí nejvyššího bodu zázemí pro občerstvení a odpočinek. Ve svém řešení jsem kladl důraz hlavně na volný prostor a orientaci na nejzajímavější panorama okolí.

Architektonické řešení

Prostý kubus zapuštěný do svažitého terénu na vrcholu kopce se snaži svým klidným tvarem navázat na okolní prostředí, od něj je z objektu vyvedena lávka na šikmých sloupech připomínající tyčky hry Mikado (odtud vzešel nápad i na barovou polici, stoly, židle, barové židle a také stínící vzor na skleněných slunolamech). Lávka se s postupným klesáním terénu dostane až nad úroveň korun stromů a slouží tak ještě k lepšímu výhledu na okolní krajinu.

Prosvětlení a provětrání

Poměrně velké prosklené plochy použité na jižním průčelí objektu způsobují přehřívání, to je vyřešeno slunolamy, které se automaticky natáčí podle polohy paprsků slunce, zároveň působí jako slunečníky na terase. Velká hloubka objektu a nemožnost oken na obou jeho stranách vedla k návrhu světlíku Velux do ploché střechy, ty jsou vždy ob jeden s automatickým otvíráním, aby tak došlo k příčnému provětrání. Celý systém může být řízen podle vnitřní teploty počítačem nebo se může jednoduše olvádat přímo uživatelem.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři