Architektura / občanské stavby

Soběstačná zašívárna v přírodě. Mladí čeští architekti vyvinuli pojízdný soběstačný domek pro rychlý útěk do přírody

V touze po útěku z města během pandemie se dva sourozenci-architekti rozhodli navrhnout a vlastníma rukama postavit malý domek na kolečkách, kde by se člověk mohl na pár dní odpojit od reality. Domek najdeme ve vysočinské krajině, odkud autoři sami pocházejí.

Tereza Staňková , 9. 11. 2022

Myšlenka Zašívárny vznikla v hlavách architektů Ziny a Marka Petríkových, kteří společně se svou sestrou (povoláním grafickou designérkou) tvoří studio 3petrici na začátku loňské pandemické krize. Stejně jako většina obyvatel měst i oni tou dobou toužili po útěku do klidné a bezpečné přírody. Své útočiště našli v malé vesničce Polom na Vysočině, kde všichni také vyrůstali. 

Po prvních úvahách o vlastním mobilním domku se rychle pustili do práce. Vypracovali finální návrh a během roku jej sourozenci vlastníma rukama také zrealizovali. Základnu domku tvoří přívěs typu plato s nosností tři tuny, což majitelům umožňuje chatu snadno převážet automobilem.

Zašívárna, 3petrici studio / Zina Petríková, Marek PetríkFoto: Jiří Hloušek

 

“Nikdy jsme ji ale nestavěli primárně jako mobilní dům, chtěli jsme „chatku” na krásném pozemku, pro kterou nebude třeba stavební povolení,” vysvětlují autoři. Dnešní řešení domu je určeno spíše pro kratší přesuny, architekti ale už nyní přemýšlejí o Zašívárně 2.0, která by zdolala i delší trasy.

Minimalistický domek je navržen jako off-grid, k provozu tudíž nepotřebuje napojení na sítě. Elektřinu generují fotovoltaické panely umístěné na střeše, voda se bere ze sedmdesátilitrového zásobníku – takový objem by měl dvěma osobám pohodlně vystačit na dva dny. Udržitelnosti napomáhá kromě dřevěné konstrukce také kompostovatelná toaleta.

 

Zašívárna, 3petrici studio / Zina Petríková, Marek PetríkFoto: Jiří Hloušek

 

Interiér chatky je s ohledem na maximální efektivnost využití prostoru vyroben na míru. Architekti rádi experimentují se dřevem, do interiéru volili prvky z březové překližky. Díky spacímu patru může domek ubytovat až čtyři osoby, tak aby měli dostatek komfortu i místa pro spánek. V kuchyňce si hosté mohou uvařit na plynovém vařiči, přičemž plyn je také zdrojem vytápění objektu.

 

Zašívárna

 

Fasádu a šikmou střechu chaty pokrývá obklad ze sibiřského modřínu, do kterého jsou zasazena různě velká okna. Bezprostřední kontakt s okolní krajinou zaručuje velkoplošné čtvercové okno, o něco intimnější výhled si lze vychutnat díky horizontálnímu oknu umístěnému u spodního spacího dvoulůžka. O vizuální kontakt s přírodou ale nepřijdete ani při pobytu v posteli – díky střešním oknům VELUX totiž střecha slouží jako jedinečná vyhlídka do korun stromů i na noční oblohu plnou hvězd. Můžete se tak spolehnout, že si v tomto mobilním domečku zaručeně odpočinete ve dne i v noci.

 

Zašívárna, 3petrici studio / Zina Petríková, Marek Petrík © Jiří Hloušek

 

 

Zašívárna, 3petrici studio / Zina Petríková, Marek PetríkFoto: Jiří Hloušek

 

 

Zašívárna, 3petrici studio / Zina Petríková, Marek PetríkFoto: Jiří Hloušek

 

 

Zašívárna, 3petrici studio / Zina Petríková, Marek PetríkFoto: Jiří Hloušek

 

Více informací o Zašívárně Polom najdete na stránkách projektu a na Instagramu

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři