Komunitní dům pro seniory v Holasovicích od studia City Upgrade Foto: Spolek architektury města Opavy
Architektura / občanské stavby

Na místě rozpadlé stodoly nový domov pro seniory. Ale venkovská poetika zůstala

Aby obyvatelé měli dostatek soukromí, ale také společnost – s touto myšlenkou bylo navrženo centrum pro seniory v Holasovicích. Jeho architektura nyní získala ocenění, je jednou z nejlepších staveb Opavska.

Adéla Vaculíková , 25. 10. 2023

„Kontakt mezi starým a novým, starými a mladými,“ tak nazvaly architektky a architekti z kanceláře City Upgrade komunitní centrum pro seniory v Holasovicích už v době architektonické soutěže. Probíhala v roce 2014, vypsala ji sama obec a autorizovaná byla Českou komorou architektů. Také tuto skutečnost nyní ocenila porota Ceny J. M. Olbricha, která je udělována nejlepším stavbám na Opavsku.

Komunitní centrum pro seniory stojí ve středu ani ne dvoutisícových Holasovic, je novostavbou, ačkoliv původně mělo být vestavbou do starší stodoly. Tak aspoň vypadal vítězný soutěžní návrh od City Upgrade. Její technický stav ale nakonec ukázal, že to možné nebude. „Vymysleli jsme proto nový návrh novostavby, která však respektuje hmotu původní stodoly,“ říkají architektky a architekti. „Neopomíjíme ani průhledy a návrat původních prvků nádvoří,“ dodávají.

Novostavba je podlouhlá, završuje ji sedlová střecha, fasádní plášť je z modřínových latí, které směrem do ulice přecházejí i přes okna. Architekti je zde tak navrhli kvůli stínění chodby a „scelení objemu“, výsledek je přísným archetypem, architekturu stodol připomíná taky, ačkoliv zde z té původní nic nezůstalo.

Foto: Pohled na jihozápadní fasádu s balkóny a soukromými zahrádkami

Stavba se otevírá do čtvercového dvora, kde stojí taky památkově chráněná sýpka. Směřují k ní zavěšené balkony a soukromé zahrádky. Balkon nebo zahrádku a také velká okna má každý seniorský byt. Jednotek je v domě 14, většina jednopokojových. Každá má svou vlastní kuchyňku, koupelnu s wc a prostor pro postel nebo postele, bydlet zde mohou jednotlivci nebo dvojice.

Řešení interiérů nazvala porota Ceny J. M. Olbricha nadstandardními. Velmi pozitivně hodnotila také kontextuální doplnění dvora novostavbou a její archetypální tvar. Některé detaily se jí ale už zdály přehnané, proto nakonec stavbu jmenovala finalistou a udělila jí čestné uznání. „Objekt komunitního domu hmotou citlivě navazuje na tradiční strukturu dvora, zároveň ale přiznává, že jde o novostavbu. Na druhou stranu některé zvolené prvky architektury působí formálně, místy až nadbytečně,“ stojí v jejím vyjádření. Konkrétně přitom zmiňuje stínění balkónů dřevěnými latěmi v prodloužení střechy, které musely být dodatečně oplechovány, aby do nich nezatékalo.

Foto: Společné prostory jsou uspořádány kolem centrálního dvorku, v jehož středu roste strom

Stavebníkem centra pro seniory byla obec, byty jsou nájemní a určené seniorům, kteří se o sebe dokáží postarat sami. Pomoc za nimi ale do domu dochází. Součástí centra je také několik společně užívaných prostorů, ať je to místnost s knihovnou, dílna nebo velká společenská místnost se sdílenou kuchyní. Uspořádány jsou kolem centrálního dvorku, v jehož středu roste strom. Při pohledu z ulice na něj upozorňuje výřez v červené střeše.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři