Restaurace v Českých Budějovicích od atelieru 111 architekti Foto: BoysPlayNice
Architektura / rekreační objekty

Nad rybníkem v Českých Budějovicích levituje dřevěná restaurace. Pomáhá oživit areál výstaviště

Restaurace v Českých Budějovicích podle návrhu Atelieru 111 architekti dostala podobu modulárně seskládané dřevěné sítě, která kryje rozlehlou terasu. Stojí v areálu výstaviště v Českých Budějovicích, který aktuálně prochází postupnými proměnami.

Adéla Vaculíková , 16. 8. 2022

V areálu výstaviště v Českých Budějovicích byla nedávno dokončena nová dřevěná restaurace. Stavba vyrostla na místě původní restaurace – rovněž dřevostavby – ze 70. let, jejíž stav neumožňoval rekonstrukci.

Nová restaurace stojí u jednoho z rybníků v areálu výstaviště. Právě výhledu na vodní plochu se celá stavba otevírá. „Použití subtilních dřevěných sloupů dodává konstrukci lehkost, vzdušnost a maximálně propojuje pobytovou plochu s okolním prostředím,“ charakterizují novou stavbu její autoři Jiří Weinzettl a Veronika Indrová z Atelieru 111 architekti. Nová restaurace je nenápadná a efektní zároveň. Dřevo se ztrácí v zeleni, struktura velkého „altánu“ ale láká k bližšímu zkoumání. Dřevěné pilíře jsou od sebe vzdálené asi tři metry. Plochý strop zase ozvláštňuje diagonálně rozmístěné osvětlení.

Restaurace je uzpůsobena sezónnímu provozu, právě proto si architekti mohli dovolit celý objekt maximálně otevřít. Za šedivé panely uzavřeli pouze provozní části. Nachází se za nimi velkorysé prostory skladů, kuchyně a barový pult. Ten je jako jediný vidět i z terasy, po zavíračce se zavře za posuvnou stěnu.

Původně měla jít příležitostně schovat i otevřená terasa. „Venkovní textilní průsvitné rolety (tzv. screeny), umístěné po obvodu terasy, měly návštěvníky částečně ochránit před slunečními paprsky, větrem, deštěm a zároveň, při úplném zatažení, umožnit prostor dočasně vytopit externími zdroji tepla,“ vysvětlují architekti. Zatím ale nebyly realizovány.

 
Foto: Konstrukce umožňuje úplné propojení s exteriérem

Areál výstaviště v Českých Budějovicích se pomalu mění. V minulém roce byla dokončena například přestavba Pavilonu Z podle návrhu ateliéru A8000. Veronika Indrová a Jiří Weinzettl zase v roce 2019 vypracovali návrh urbanistické studie výstaviště. „Jedinečnost českobudějovického výstaviště spočívá zejména v jeho parkovém charakteru a v jeho situování v těsné blízkosti historického centra města. Za zásadní problém považujeme uzavřenost areálu vůči okolnímu městu, což je vzhledem k blízkosti historického centra a čtvrti Čtyři dvory velmi nešťastné,“ říkají architekti.

Atelier 111 architekti má svůj hlavní ateliér v pražském Bubenči, působí ale i v jižních Čechách. Vedoucí architekti ateliéru Jiří a Barbora Weinzettlovi zde vytvořili přestavbou třech starých domů a vytvořili z nich jeden rodinný.

Foto: Šedivé panely kryji technické zázemí restaurace

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři