Adaptace koetelny v Ledenicích od Ateliéru 111 architekti Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / občanské stavby

Konverzí staré kotelny v jižních Čechách vznikly učebny základní školy

Minimalistický kvádr s vysokým cihlovým komínem slouží jako prostory odborných učeben základní školy v jihočeských Ledenicích. Původní funkce malého objektu však bývala zcela jiná – dodnes ji naznačuje vysoký cihlový komín.

Matěj Beránek , 2. 6. 2022

Oblast jihovýchodně od Českých Budějovic je rajónem architektonického studia Atelier 111 architekti. Pochází odtud jeho vedoucí, manželé Jiří a Barbora Weinzettlovi, kteří se sem po letech života v Praze vrátili. Jiří Weinzettl pochází z pětitisícových Trhových Svin, kde si architekti-manželé nedávno zrealizovali úchvatný domov přestavbou trojice starých domů v historickém jádru města. Weinzettl ve městě zároveň působí jako radní a předseda Komise výstavby a rozvoje města, takže v Trhových Svinech iniciuje další projekty.

Barbora Weinzettlová vyrostla v nedalekých Ledenicích, městysu s dvou a půl tisíci obyvateli. Právě pro Ledenice navrhli architekti svůj další regionální projekt, který svou velikostí patří k vůbec nejmenším realizacím Atelieru 111 architekti. Jedná se o přestavbu vysloužilé kotelny na odbornou učebnu určenou k praktické výuce dílenských prací a kuchyni k výuce vaření, pro které v budově základní školy už nebylo místo.

Foto: Kromě kuchyní se v objektu nachází také dílny v pracovními ponky

Nápad využít vysloužilou technickou stavbu k tomuto účelu se nabízel i vzhledem k její poloze nedaleko základní školy. „Koncept její adaptace vychází především z funkčních požadavků navrhovaného provozu. Architektonické řešení spočívá v očištění objektu od vnějších předsazených konstrukcí a v doplnění atiky střechy tak, aby hmota domu představovala čistý kompaktní kvádr s nově prolomenými otvory oken a dveří,“ popisují autoři návrhu.

Foto: Také v interiéru zachovali architekti cihlový komín jako odkaz na původní funkci objektu

Komín objektu zůstane zachován jako odkaz na původní funkci objektu. Učebna dílen je navržena tak, aby se do prostoru vešlo 14 pracovních ponků (každý na jednoho žáka). Učebna vaření obsahuje 3 varná centra a zároveň prostor pro výuku stolování. Z centrální chodby jsou přístupny toalety pro dívky i chlapce, dále pak úklidová místnost a toaleta pro pedagoga. Návrh podmiňuje dorovnání výšky podlahy v bývalých skladech, celý vnitřní prostor se tak dostává na bezbariérovou stejnou výškovou úroveň.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři