Architektura / bytové domy

Nová Zbrojovka – nové Brno. Kde se v moravské metropoli postaví na dvě tisícovky nových bytů?

MS architekti postaví v Nové Zbrojovce v Brně dva bytové domy Foto: MS architekti

Bývalý areál na výrobu zbraní pro rakousko-uherskou armádu v Brně se mění na moderní městskou čtvrť Nová Zbrojovka. MS architekti navrhli rezidenční část nové lokality na březích řeky Svitavy s naplněnou ambicí, vytvořit přívětivé místo k životu reflektující nároky 21. století.

František Průša , 31. 8. 2023 / Advertorial

MS architekti navrhli členitou kompozici dvou obytných domů objímajících zelený vnitroblok, který se plynule vlévá do pravého břehu Svitavy, kde vytváří atraktivní veřejný prostor plný zeleně se zálivy k posezení a s přístřešky pro sousedská setkávání. Dvojice obytných domů nabídne řadu vzdušných a prosvětlených bytů různých kategorií s velkorysými dispozicemi a výhledy na město.

„Charakter nové lokality, její kompozici, možnosti veřejného prostoru, dispozice jednotlivých interiérů, jejich design, volbu materiálů, možnosti denního osvětlení, charakter krajinné architektury i všechny nové pěší a dopravní vazby v lokality jsme mohli zažít, vyzkoušet, měnit a upravovat díky unikátnímu softwaru Wearrecho. Ten umožňuje navrhovat architekturu bezprostředně ve virtuální realitě. Wearrecho představuje unikátní nástroj a pracovní prostředí, které architekty, designéry, projektanty i developery provází celým procesem od návrhu architektury ve virtuální realitě až k realizaci. Díky jemu vzniká virtuální dvojče architektury potažmo syntetického prostředí, které existuje paralelně v prostředí virtuální reality a v parametrickém prostředí standardního Building Information Management softwaru pro projektování staveb,“ říká architekt Michal Šourek, zakladatel společnosti MS architekti.

Foto: MS architekti chtěli do Nové Zbrojovky navrhnout domy, které budou příjemné pro své obyvatele, okolí a budou environmentálně šetrné

Architekti navrhli obytné domy tak, aby jejich dopad na životní prostředí byl co nejmenší především z hlediska jejich celoživotního cyklu. „Mysleli jsme nejen na nové obyvatele a kvalitu jejich života, ale také na životní prostředí, na co nejúspornější spotřebu energie a na zdravé vnitřní prostředí bytů, ke kterému přispívá volba stavebních konstrukcí a materiálů směřujících k nulové bilanci oxidu uhličitého. Nová lokalita pamatuje na lidi i na přírodu“, dodává Michal Šourek.

Foto: Nově vzniklé byty budou příjemné pro své obyvatele a mimo to budou i enviromentálně šetrné

Nová Zbrojovka vytváří působivý celek s jednotnou koncepcí a odlišnými architektonickými přístupy v jednotlivých sousedstvích, která formují polosoukromý i veřejný prostor pro kvalitní život v centru Brna. V areálu bývalé legendární Zbrojovky, který pokrývá 22,5 hektarů vyroste během příštích 15 let atraktivní místo pro bydlení, práci, relax, vzdělávání i zábavu pro všechny věkové kategorie. Nová Zbrojovka nabídne 2 500 bytů různých kategorií a dispozic, 200 000 m2 kancelářských a 100 000 m2 prostorů pro komerci, retail a služby. Kromě nových domovů a kanceláří nabídne nové živé centrum města také náměstí, kulturní centrum, multifunkční sportovní areál, školu i školky. Denně Novou Zbrojovku navštíví až 20 000 lidí.  S okolím ji propojí nový most. Takový typ stavby v Brně vznikne poprvé po 60 letech. Povede zde městská třída a okolo řeky se promění v přívětivé nábřeží. Svoje místo si tu najde každý.  

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři