Architektura / bytové domy

Rezidenční park Hrabůvka v Ostravě je dokončený

MS architekti proměnili bývalý domov mládeže v Ostravě na rezidenční bydlení Foto: MS architekti

Citlivá a uhlíkově neutrální přestavba dvou sousedních budov bývalé učňovské školy v Ostravě na obytné domy je hotová. Výsledek nabízí komfortní a zdravé bydlení reflektující nároky 21. století doplněné vítaným parkem s dětským hřištěm, zálivy pro posezení a setkávání sousedů. S návrhem nám značně pomohl software Wearrecho pro bezprostřední navrhování ve virtuální realitě.

František Průša , 31. 3. 2023 / Advertorial

Rezidenční park Hrabůvka se nachází v srdci městské části Ostrava-Hrabůvka, která je oblíbenou a klidnou rezidenční oblastí. Oba revitalizované a přestavěné domy byly v minulosti domovem řady studentů. Nyní díky úzké spolupráci architektů ze studia AU plan a investorů nabízí více než stovku bytů.

Jan Novotný, Pavel Hřebecký a Michal Šourek navrhli obytné domy tak, aby byl jejich dopad na životní prostředí z hlediska jejich celoživotního cyklu co nejmenší. „Mysleli jsme nejen na nové obyvatele a kvalitu života, ale také na životní prostředí, na co nejúspornější spotřebu energie a na zdravé vnitřní prostředí bytů, ke kterému přispívá volba stavebních konstrukcí a materiálů směřujících k nulové bilanci CO2. Vyrovnat se s klimatickou změnou pomáhá lokalitě také přívětivý park efektivně hospodařící s dešťovou vodou, která je následně využita pro zavlažování zeleně,“ říká architekt Jan Novotný.

Foto: Cílem architektů bylo navrhnout rezidenční objekt s minimálním dopadem na životní prostředí

„Charakter nové lokality, její kompozici, možnosti veřejného prostoru, dispozice jednotlivých interiérů i všechny nové pěší a dopravní vazby v městské části jsme mohli zažít, vyzkoušet, měnit a upravovat díky unikátnímu softwaru Wearrecho, který umožňuje navrhovat architekturu bezprostředně ve virtuální realitě. Díky Wearrechu vzniká virtuální dvojče architektury potažmo syntetického prostředí, které existuje paralelně v prostředí virtuální reality a v parametrickém prostředí standardního Building Information Management softwaru pro projektování staveb,“ říká Michal Šourek.

Foto: MS architekti proměnili bývalý domov mládeže v Ostravě na rezidenční bydlení

„Oba čtyřpodlažní domy jsou příjemným příkladem konverze a citlivé přestavby, díky které získala lokalita komunitní zázemí v objetí zeleně i kultivované místo k setkávání. Oba domy svou stopou, měřítkem i architektonickými detaily příjemně navazují na charakter lokality. Hrabůvka nabízí byty ve vysokém standardu od 1+kk až po 4+kk. Majitelé nových bytů ocení promyšlené dispozice, jejichž součástí jsou vítané předzahrádky a balkóny s výhledem do okolí a centrální zelené oázy rekreačního parku. Bezbariérový přistup je samozřejmostí. Hrabůvka v neposlední řadě nabízí také výbornou dopravní dostupnost do centra města a zároveň klidnou a bezpečnou sousedskou atmosféru,“ dodává Jan Novotný.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři